“Ik schrijf er wel nog eens eentje als ik tijd heb.”

October 18, 2018

Bert Moerman (1987), geboren en getogen in Zuienkerke, schreef een boek. Niet zo speciaal op het eerste zicht, maar dat is het wel. Voor Niet dat het iets uitmaakt, dat in mei verscheen,  zegde hij zijn job op en trok naar New York. ‘In Vlaanderen zou een boek schrijven nooit gelukt zijn,’ vertelt hij.

 


 

 

 

 

Niet dat het iets uitmaakt opent met: ‘Het stuk taart kan je ontwijken, maar de vuist niet.’ Meteen is de toon voor de rest van het boek gezet. Je maakt kennis met het charismatische, nonchalante en tegelijkertijd enerverende hoofdpersonage. Zijn verhaal brengt je naar New York, Parijs en de bedden van vele vrouwen. Het is een fris geschreven roman, eigentijds en herkenbaar.

 

New York, de ultieme stad

Twee jaar geleden gaf Bert zijn job op en trok hij naar New York, in zijn ogen de ultieme stad. Hij wou iets anders doen met zijn leven en vertrok. Maar waarom New York? “Ik heb vroeger Oost-Europese taal en cultuur gestudeerd en daarna Amerikakunde. Ik was dus heel erg geïnteresseerd in Amerika en ik ben er ook al heel veel geweest.” Bert wou al altijd eens een boek schrijven, dus besloot hij dat te gaan doen in New York en nu twee jaar later ligt het in de boekenwinkel.

 

Niet dat het iets uitmaakt zou er trouwens ook nooit geweest zijn als hij niet naar New York zou zijn getrokken, daar is Bert heel erg zeker van. “In New York zijn er heel veel mensen, maar eigenlijk voel je je daar heel alleen. En ik had dat wel nodig. Ik schreef vaak de eerste uren van de dag en voor de rest ging ik gaan wandelen. Met mijn wandelschoenen aan vertrok ik, wandelde ik tot ik moe was en keerde vervolgens terug met de metro.”

 

Brooklyn is de plek waar Bert zich het meeste thuis voelt in New York en dat merk je ook in zijn boek. Zijn personages maken ook de verre, spannende reis naar de grootstad en logeren in een leuk appartement in Brooklyn. Het boek ademt de gezellige sfeer van de buurt uit en dat kan je wel als lezer appreciëren. “Mijn favoriete plek in New York is de koffiebar waar ik mijn boek heb geschreven. Ondertussen bestaat die niet meer omdat er een paar maanden geleden een auto is binnengereden.”

 

Bedford – Stuyvesant

Bedford – Stuyvesant is Berts favoriete buurt in Brooklyn. Het is dan ook de plek waar hij twee jaar geleden verbleef en dus heel goed kent. Brooklyn is tegenwoordig bezig met een grote opwaardering. Williamsburg werd geleidelijk aan overgenomen door de rijken en stilaan zijn ook de andere buurten hieraan toe. Brooklyn is niet langer het ruige aanhangsel van New York. “De mensen zijn er nog steeds arm, terwijl ze wel een eigenaar zijn van een huis dat tegenwoordig een miljoen waard is. Maar ze staan altijd voor een moeilijke keuze. Ze kunnen het verkopen en dan zijn ze superrijk, maar dan moeten ze New York verlaten omdat ze geen ander huis kunnen kopen.”

 

New York, de stad van opportuniteiten?

Bert zegt volmondig nee. Nou ja, voor hem dan toch. Niet dat het iets uitmaakt speelt zich grotendeels af in New York en Parijs. Alles daartussenin eigenlijk nergens. New York is voor Bert de stad der steden, samen met Parijs. Je kunt die steden niet vergelijken met Gent, Antwerpen of Amsterdam, die precies tweederangs stadjes zijn. New York staat daar helemaal boven. Hét van het. “Voor mij is New York de plaats waar iemand naar wegvlucht. Het is een plaats die niet z’n eigen kleine probleem is, maar die meer is dan dat.”

 

Als je Bert Moerman vraagt of hij op dit moment nog plannen heeft voor een nieuw boek, dan antwoordt hij dat hij er nog wel eens eentje zal schrijven als hij er de tijd voor heeft. En geld, want ook al heeft hij nu tweeduizend exemplaren van zijn boek verkocht (wat relatief veel is), rijk is hij er niet mee geworden. Dus hij werkt nu nog steeds als artistiek directeur van de Trix in Antwerpen. Mocht de goesting dan toch komen, weet hij niet of hij deze keer weer naar New York of een andere grootstad zal trekken. “Ik zal dat eerst eens moeten bespreken met mijn vriendin.” Maar echte plannen heeft hij voorlopig niet.

 

 

Niet dat het iets uitmaakt
Bert Moerman
Uitgeverij Polis
€19,99
9789463103428

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload