Spotlight

October 15, 2018

Spotlight is een dansvoorstelling waarbij acht Brugse dansscholen samen op een podium staan. Drie jaar geleden was dit een waanzinnig en gedurfd idee: er heerste veel spanning, jaloezie en competitie in de Brugse danswereld, maar Demi Van Eck waagde zich eraan om de verschillende dansscholen samen op een podium te krijgen. “Vier jaar later en drie voorstellingen verder, merk je het effect van Spotlight al enorm. Er zijn echt mooie vriendschappen ontstaan”, vertelt Demi. Vorig jaar verhuisden ze van de Magdalenazaal naar de Stadsschouwburg, in oktober staan ze daar opnieuw.
 

 


Hoe is Spotlight ontstaan?
Demi Van Eck: “Het is allemaal begonnen in december 2014. Ik was toen zowat de verantwoordelijke van de dansgroep ‘Jong Choreografen’ van ‘Dansplatoo’. De ‘Jong Choreografen’ waren echt goed bezig en ik wilde graag meer optreden met hen, bekender worden en aan de danswereld tonen wat we in onze mars hadden. Van Dansplatoo uit mochten we niet meedoen aan wedstrijden, dus ben ik online gaan zoeken naar leuke podiumkansen voor de Jong Choreografen. Niets, maar dan ook niets te vinden.
Op een avond kwam ik gewoon op het idee om het zelf te gaan organiseren. Ik zat wel net in mijn examenperiode in het eerste jaar hoger, maar eenmaal het idee in mijn hoofd zat, kreeg ik het er niet meer uit. (lacht) Ik vroeg aan enkele vrienden die verstand hadden van evenementen organiseren of het een goed idee was en of ze misschien tips hadden, ik had geen idee hoe ik hieraan moest beginnen. Sommigen dachten dat ik met zoiets tegen veel schenen zou schoppen, er heerste immers erg veel jaloezie en competitie tussen de dansscholen onderling. Maar anderen waren echt enthousiast, dus ik ben verdergegaan met de positieve reacties. In januari 2015 startte ik met de hele organisatie.”

“Ik kreeg de gouden tip om eens langs te gaan bij de Cultuurcoach van Brugge, en ik moet zeggen, die heeft mij echt goed op weg geholpen! Ik had tenslotte geen flauw idee hoe ik aan de hele organisatie moest beginnen. Er komt zoveel bij kijken! Je moet een zaal reserveren, verzekeringen, Sabam, techniekers, grafisch ontwerpers, subsidies,… regelen. En dan de moeilijkste stap: naar de dansscholen. “Wil je meedoen aan mijn dansvoorstelling? Het is de eerste keer dat we dit organiseren, geen idee of het zal aanslaan …” Ik schreef de grootste dansscholen van Brugge aan en tot mijn verwondering waren er 8 geïnteresseerd om mee te doen. En toen had ik zelfs nog geen naam voor de voorstelling!”

Knal erop
“Het spannendste was misschien wel de ticketverkoop. Stel je voor dat er niemand kwam kijken? Ik moest een voorstelling verkopen die nog nooit eerder was doorgegaan en ik had eigenlijk geen flauw benul of het wel zo’n semi-professionele dansvoorstelling zou zijn zoals ik het noemde. In september waren ongeveer de helft van de kaarten de deur uit. We waren eigenlijk toen al tevreden: geen lege zaal! Daarna begon het snel te gaan. Ik had aan alle deelnemende dansscholen tickets gegeven om te verkopen en toen ik aan de verschillende scholen een update vroeg, zeiden ze allemaal: “Al onze kaarten zijn de deur uit.” WOW! Een week voor de voorstelling had ik ook al mijn eigen kaarten verkocht: onze eerste editie en al meteen uitverkocht. Za-lig!”

“Ik gaf de 8 dansscholen de opdracht om elk een nieuwe choreografie in elkaar te steken met hun beste dansers. De gemiddelde leeftijd van de groep moest 16+ zijn, geen solo’s of duetten. We hadden geen generale repetitie met iedereen samen, dus ik kon niet anders dan erin geloven dat alle dansscholen met een sterk stuk naar Spotlight zouden komen. Op zondagavond 22 november 2015 was de eerste keer dat ik alles zag, meteen samen met het grote publiek. En wat een voorstelling, het zat er meteen knal op! We kregen bijzonder veel positieve commentaren, van zowel de dansscholen als het publiek. Het begon al meteen te kriebelen om een volgende editie te organiseren.”

 

Hoe heb je mensen zover kunnen krijgen om mee te doen, aangezien er zoveel jaloezie en spanning was?
Demi: “Geen idee. Misschien mijn positieve ingesteldheid? Of mijn onafhankelijkheid? Ik heb in veel van de deelnemende dansscholen gedanst en werd er vaak scheef bekeken omdat ik ‘ook nog in een andere dansschool danste’. Ik wilde zo’n gevarieerd mogelijke opleiding en moest daarvoor wel in verschillende dansscholen gaan dansen. Ik vond het dan jammer, soms demotiverend, dat andere dansers (en docenten!) me daarop beoordeelden.”

“Tijdens de eerste editie van Spotlight probeerde ik het idee ‘weg met die competitie en jaloezie, we maken plaats voor dans in zijn mooiste vorm’ al wat door te drukken en ons daarmee te onderscheiden van andere organisaties. Het feit dat alle dansscholen als het ware samenwerkten naar een prachtige voorstelling was zo’n succes, dat ik met de volgende edities nog veel meer de waarden vriendschap, respect en eenheid wilde bovenhalen.”

“Vier jaar en 3 edities later merk je het effect van Spotlight al enorm. Dansers zitten in meerdere dansscholen, iedereen komt overeen, iedereen wenst elkaar veel succes en juicht elkaar langs de zijlijn toe. Er zijn echt mooie vriendschappen ontstaan. Geloof me, het was prachtig om te zien vorig jaar! Ik stond in de coulissen aan de zijkant van het podium de voorstelling mee te volgen. Ik had bijna geen plaats om te staan, omdat er zoveel dansers naar de andere groepen wilden kijken, dat is iets wat je op wedstrijden nooit meemaakt. Als er iemand zenuwachtig klaarstond, kwam er een danseres van een andere school haar een schouderklopje geven. Toen ik dat zag, voelde ik me echt in mijn opzet geslaagd!”

Wat kunnen we verwachten van de show in oktober in de Stadsschouwburg? Of wat verwachten jullie er zelf van?
Demi: “Dat de zaal stampvol zit, is niet onze prioriteit. We vinden het belangrijker dat we de dansers deze ervaring kunnen bieden, want dit maakt hen rijker als danser. Ze leren en ervaren zelf wat respect, vriendschap en eenheid zijn en hoe het hen beter maakt als danser. Je voelt ook dat ze oprecht genieten van hun moment op podium. Voor sommigen is dit de enige kans om in de prachtige Stadsschouwburg te staan. En omdat er geen prijs te winnen valt, voelen ze niet zo die druk om te moeten presteren. De dansers krijgen de ruimte om de dans veel intenser te gaan beleven, ze dansen als nooit tevoren. Ik ervaar dit zelf ook als ik op het podium sta tijdens Spotlight. Het is puur genieten! Het kan niet anders dan dat je dit als publiek ook voelt. Wie naar Spotlight komt kijken, gaat sowieso naar huis met een glimlach. Iedereen straalt, zowel de dansers als de toeschouwers! Voor het publiek komt er eigenlijk voor elk wat wils aan bod: van klassiek ballet, tot jazz en moderne dans, tot hiphop en zelfs latin. Allemaal van een zeer hoog niveau!”

“Met Spotlight proberen we ons echt te onderscheiden van andere dansorganisaties die ook voorstellingen of wedstrijden organiseren. Voor de meeste wedstrijden of voorstellingen moet je als dansschool lidgeld of een deelnamebijdrage betalen, dat gaat soms over grote bedragen. Dat geld een drempel is die dansers tegenhoudt om op een mooi podium te staan, is iets wat we niet wilden. Daarom is deelnemen aan Spotlight volledig gratis.

We vinden de totaalervaring bij Spotlight ook erg belangrijk: dat de dansers prachtige herinneringen overhouden aan het hele weekend. We zorgen voor gratis catering, een viertal fotografen die prachtige foto’s nemen, filmpjes van alle choreografieën, … We gaan natuurlijk niet al onze geheimen verklappen! Maar bij ons staan de dansers centraal.”

“Spotlight is iets wat ik met hart en ziel creëer. Ik werk er een volledig jaar aan (naast mijn vast werk, studies en danslessen natuurlijk) en kan gelukkig rekenen op de steun van mijn vriend en ouders. Een jaar lang leef ik naar dat ene weekend toe, ik geniet er zo van om al die dansers samen te zien stralen. Het vraagt veel van me, maar ik krijg er zoveel voor terug.”

Dit jaar gaat Spotlight door op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober, telkens om 20u, in de Brugse Stadsschouwburg. We kunnen opnieuw rekenen op Compagnie d’Oh, Compagnie Meraki, Dancelot, Fedes Dansplatoo, J+ Dance Crew (Belgium’s Got Talent 2018), Klassiek Ballet Brugge, KTA Specialisatie Dans en PAO DANCE, die elk jaar prachtige choreografieën creëren voor Spotlight. Het programma wordt aangevuld met een aantal gastcompagnieën uit heel Vlaanderen, waaronder CompAni-One (Belgium’s Got Talent 2018), A Moment Of Movement, Rebounce, Compagnie J, Comme’Ilynn en Lux. De vonken beloven er van te vliegen!

Zin om hier bij te zijn, om de Spotlight-vibe zelf te ervaren en te genieten van een prachtige avond vol dans? Bestel dan snel nog je kaarten op www.spotlightevents.be! De show is bij-na uitverkocht dus snel zijn!


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload