RAZOR REEL FLANDERS FILM FESTIVAL 2018

October 13, 2018

Het Brugse Razor Reel Flanders (vroeger nog ‘Fantastic’) Film Festival werd in 2007 opgestart door o.a. Patrick Van Hauwaert en was na een jaar voorbereidingen in 2008 aan de eerste editie toe. Van 25 tot 30 oktober vindt het dit jaar al voor de elfde keer plaats, in het Sint-Lodewijkscollege. We spraken af met Patrick, die tevens programmadirecteur is, en Joke Ruysschaert, artistiek directeur, die sinds 2011 aan het festival meewerkt.
 

 


Voor wie het niet kent, Razor Reel is een filmfestival met enkele specifieke genres centraal. Je vindt er fantastische films (dat is sciencefiction, fantasy en horror) en thrillers, maar er worden ook documentaires en kortfilms vertoond en er vinden vaak workshops en lezingen plaats, uiteraard allemaal rond hetzelfde gegeven. “We willen vooral niet-realistische films vertonen. Het nieuws bevat iedere dag ook een stevige dosis horror, maar die zaken gebeuren écht. Alles wat wij brengen, daar is een serieuze hoek af”, verduidelijkt Patrick.

 

Alles kan beter

In 2007 was Patrick aanwezig tijdens het Brussels International Festival of Fantastic Film (kortweg: BIFFF), de Franstalige grote broer van Razor Reel. Daar zag hij onder andere een Oostenrijkse film, waarbij een Q&A werd georganiseerd: “Maar dat verliep niet zo vlot. De regisseur was Duitstalig, de hoofdactrice was een Gentse en sprak dus Nederlands en de moderator sprak geen van beide talen. Er was een tolk aanwezig die alles van het Duits naar het Frans vertaalde, maar aan het Nederlands had men niet gedacht, want ‘alle Belgen zijn toch Franstalig?’. Ik kon het niet laten en stelde mijn vraag… in het Nederlands. De actrice vertaalde mijn vraag naar het Frans, de tolk op zijn beurt naar het Duits, waarop de actrice in het Nederlands antwoordde en haar eigen antwoord dan weer naar het Frans moest vertalen. Vermakelijk, maar eigenlijk een groot taalprobleem. Ik stapte buiten met één gedachte: kan dit niet beter?”

 

“Tijdens datzelfde festival liep ik twee Portugezen tegen het lijf die een eigen, gelijkaardig festival aan het opstarten waren in Lissabon en in Brussel inspiratie kwamen opdoen. Ik heb daar nog even contact mee gehouden en voor mij werd het plaatje plots zeer concreet”, vertelt Patrick.De start voor het festival ging vrij vlot, aangezien niemand goed wist wat er allemaal zat aan te komen. Met weinig middelen en slechts minieme technische kennis, kon het festival enkele sponsors aantrekken en zo alles op poten zetten. “De start was zeker niet slecht, al kunnen we die eerste editie niet meer vergelijken met wat we nu doen”, zegt Patrick. “Om je een idee te geven: kort voor het eerste festival schoot het ons plots te binnen dat we een filmoperateur vergeten waren. Dat zou nu niet meer gebeuren. Het is kennis die je gaandeweg moet opdoen en ieder jaar staan we er weer sterker voor.”

 

Het festival werd tijdens de eerste editie georganiseerd in theaterzaal Biekorf en Lumière. Sinds 2009 werd Cinema Liberty meer en meer ingezet, tot die vorig jaar sloot. Sindsdien wordt Razor Reel in het Sint-Lodewijkscollege gehouden.

 

“kort voor het eerste festival schoot het ons plots te binnen dat we een filmoperateur vergeten waren. Dat zou nu niet meer gebeuren”

 

Cannes

Tien edities achter de rug, dat laat mooie herinneringen achter. Joke: “In 2010 was ik op het festival aanwezig om enkele filmopnames te maken. De openingsfilm toen was ‘Sint’, van regisseur Dick Maas, waar redelijk wat commotie rond was ontstaan. De film ging op Razor Reel in première, dus was er redelijk wat media-aandacht op dat moment. We waren te zien in enkele journaals en dat zorgde wel voor naamsbekendheid. Er waren ook enkele gasten, zoals Dick Maas, Huub Stapel, Jan Verheyen en Lien Van de Kelder.”

 

Patrick heeft veel mooie momenten om aan terug te denken: “Het mooiste is dat we een droom hebben verwezenlijkt. We wilden ooit in Cannes geraken en we zijn daarin geslaagd. Meer nog: eerder dit jaar waren we in Hong Kong. Er gaan internationaal gezien veel deuren voor ons open; we worden gevraagd voor andere festivals en ontmoeten veel grote namen. Ik heb ooit Brugge mogen tonen aan Tobe Hooper (regisseur van ‘The Texas Chain Saw Massacre’), maar ook onder andere Robin Hardy (‘The Wicker Man’) en Martin Kemp (‘Stalker’) waren hier al te gast.”

 

Er is veel internationale belangstelling voor het Brugse filmfestival en dan is het des te gekker dat dit alles een hobby blijft voor Patrick, Joke en alle andere medewerkers van Razor Reel. “Met weinig geld zetten we telkens weer mooie prestaties neer, wat een mooie verdienste is”, verduidelijkt Joke.

 

Blijven groeien

Dit jaar staan er, tijdens de elfde editie van Razor Reel, verschillende thema’s centraal. Zo wordt er onder meer aandacht besteed aan horror uit de jaren 80 (met een lezing door Benny Haesebrouck van MOOOV en de vertoning van enkele retrofilms, waaronder ‘The Gremlins’) en Franse horror van na het jaar 2000. Het volledige programma wordt in de loop van de maand oktober bekendgemaakt.

 

Aan stoppen wordt nog lang niet gedacht. “We willen vooral blijven groeien en daarbij ook het publiek zien groeien. Extra naamsbekendheid kan nooit kwaad”, besluit Joke. “En bovenal willen we er nog blijven staan, dat is wellicht het belangrijkste”, voegt Patrick daar nog aan toe.

 

Het elfde Razor Reel Flanders Film Festival vindt van 25 tot 30 oktober plaats in de gebouwen van het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30. Alle info en tickets vind je op www.rrfff.be. Zin om als vrijwilliger te helpen tijdens het festival? Stuur dan een mailtje naar info@razorreel.be.

 

>> TICKETS! Wij mogen 5 combipassen weggeven! Stuur ons een mailtje via info@blvrdmagazine.com en vermeld welke film je graag zou zien uit het programma.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload