ENTRE POT EN PINT: Jules Gahide vertelt over het samenbrengen van creativiteit en ideeën in de stad

October 5, 2018

Entre Pot en Pint is een initiatief van – hoe raadt u het? – Het Entrepot. Het concept is eenvoudig: een aparte locatie, een inspirerende spreker en een pak Brugse creatievelingen die samen een pint pakken. Als daar geen goede ideeën en initiatieven uit voortvloeien …

 

 

Jules Gahide is de koning van de ‘tijdelijke invullingsprojecten’. Hij ziet méér in een gebouw of plek dan de meeste mensen. Een ongebruikte fabriekssite in Gent werd tijdelijk de bruisende ontmoetingsplaats KERK, hij toverde het oude bibiotheekgebouw in Gent om tot een complex met bars en concertzalen, en het drukste viaduct in het Gentse stadscentrum transformeerde tijdens Autoloze Zondag tot een feestruimte voor duizenden mensen. Op Entre Pot en Pint spreekt Jules over het creatief invullen van publieke plaatsen.

Je concepten zijn tijdelijk waardoor je altijd straf en vernieuwend uit de hoek moet komen. Waar blijf je je inspiratie halen?
“Alles begint met een prikkel. Ik zie iets ongewoons dat mijn aandacht trekt en raak gefascineerd. Meestal in het buitenland. Ik ga tegenwoordig vaak reizen om inspiratie te vinden. Het idee voor Fly-Over (een partyconcept op een viaduct tijdens Autoloze Zondag, red.) ontstond in Singapore, waar een autosnelweg geblokkeerd werd voor een buurtfeest. Ik steel met mijn ogen en laat dan mijn fantasie spelen. Hoe zal de bevolking daarop reageren? Hoe kan je een viaduct inkleden? En wat is de meerwaarde op lange termijn? Want met Fly-Over wil ik mensen en beleidsmakers ook doen nadenken over de toekomst en indeling van publieke ruimte.”

 

“Tijdelijke invullingsconcepten doen mensen nadenken over een andere, betere indeling van publieke ruimte”


Entre Pot en Pint brengt Brugse creatievelingen samen op een niet-alledaagse locatie. Waarom vind je dat interessant?
“Waarom is dat niet interessant? Een gedurfd idee heeft nood aan een vonk. Het is belangrijk dat creatieve jongeren geïnspireerd zijn en durven ondernemen. Ik vind initiatieven zoals Entre Pot en Pint sterk omdat ze mensen en ideeën samenbrengen. En dat zorgt voor meer diversiteit en samenwerking.”

Je talk heeft de titel ‘Rethinking Public Space’. Maak eens de oefening voor Brugge. Wat kan beter?
“Zoals elke stad in België, heeft Brugge een nijpend tekort aan ruimte voor muzikanten. Repetitieruimtes, middelgrote concertzalen, … Dat voedt het cliché dat in Brugge verveelde jeugd woont. Gelukkig heeft Brugge ook enorme troeven. URB is bijvoorbeeld een initiatief waarop Brussel en Gent jaloers mogen zijn.”

Brugge is natuurlijk een middeleeuwse stad. In hoever kan je creatief zijn met middeleeuwse stadsinfrastructuur?
“Ik hoorde toevallig net een reportage op Radio 1 over de leegloop van kerken. Spijtig voor meneer pastoor maar een enorme troef voor wie een aparte plek zoekt om iets te organiseren. Ik denk dat we in de toekomst steeds vaker concertzalen, foodhalls, ontmoetingsplaatsen in kerken gaan vinden. Het is in elk geval een heel interessant spoor om te volgen - kerken in overvloed in Brugge.”

Tijdelijke concepten worden vaak gekopieerd. Ligt het hoogtepunt van de pop-upinitiatieven niet achter ons?
“Concurrentie is goed. Het dwingt je om te blijven nadenken. Bovendien vind ik dat we elkaar moeten ondersteunen. Hoe meer we creatief omspringen met publieke ruimte, hoe meer de perceptie in de publieke opinie verandert. Burgerinitiatieven die meer parken en publieke ruimte eisen, staan sterk in hun schoenen omdat er genoeg voorbeelden zijn van hoe het anders kan. Zo verandert langzamerhand het beleid.”

Entre Pot en Pint #1 met Jules Gahide
‘Rethinking Public Space’
11 oktober in het Voormalig provinciehuis,
Abdijbekestraat 9 in Sint-Andries

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload