Nazomeren met KAAP tijdens 'Un|settled in public space'

September 6, 2018

Sinds vorig jaar slaan de kunstencentra De Werf (Brugge) en Vrijstaat O.(Oostende) de handen in elkaar onder de gezamenlijke noemer KAAP. Onder die nieuwe naam zet het kunstencentrum hoog in op vier kunstdisciplines: jazz, podiumkunsten, literatuur en beeldende kunst. Niet alleen de Bruggelingen kunnen genieten van een goed gevuld cultureel programma in eigen stad. Ook in Oostende staat er heel wat op het programma. En wat is er nu niet beter dan een vleugje cultuur opsnuiven tijdens een bezoekje aan de koningin der badsteden? Zo sla je twee vliegen in één klap. Sarah Poezen van KAAP Oostende vertelt wat er allemaal te beleven valt deze zomer en waarom KAAP in Oostende niet moet onderdoen voor Brugge.

 

 

Nieuwe start
“We zijn nog niet zo lang bezig als KAAP, ongeveer anderhalf jaar nu. Het meest trots zijn we misschien wel op het organiseren van een heleboel festivals in die korte periode.” vertelt Sarah. “Er was Brutaal, Dansand, STORM, X-tract en voor deze zomer en dit najaar staan nog Un|settled en Jazz Brugge op het programma.” Dat de fusie geen evidente periode is geweest, spreekt voor zich. Sarah: “Plots moesten we met één team werken aan één programma, maar verspreid over twee verschillende steden met elk hun eigen
geschiedenis, structuur, cultureel programma, etc. Dat was voor ons een grote zoektocht, maar we ontdekken steeds beter hoe we het best werken over al deze plekken heen. Ik vind dat we best trots mogen zijn dat we blijven doorgaan aan het schrijven van één verhaal.”

“Want KAAP is namelijk graag ‘nomadisch’ als kunstencentrum,” gaat Sarah verder. We trekken voor projecten liefst de stad in, op zoek naar een geschikte locatie, dat kan dus erg verschillen van project tot project. Maar we hebben natuurlijk ook onze vaste uitvalsbasissen, waar concerten, debatten of voorstellingen plaatsvinden. In Brugge zijn dat De Werf en De Groenplaats. In Oostende is dat Vrijstaat O.,
een fantastische plek op de Zeedijk. In de winter heb je zicht op een woelige zee, in de zomer kun je ongegeneerd mensen gadeslaan op een krioelende zeedijk.

KAAP werkt en programmeert dus in Brugge en Oostende en probeert ook altijd de link te leggen tussen die twee steden met projecten zoals Un|settled. Dit project is verspreid over verschillende locaties. Zo kun je in Oostende terecht voor een expo, een concertreeks en installaties. In Brugge vindt er dit najaar een driedaagse plaats in de publieke ruimte en zijn er verschillende podiumvoorstellingen en concerten.

Jong geweld
Voor KAAP ligt de nadruk vooral op het beginnende traject van makers, muzikanten en schrijvers. “Dat is voor ons heel belangrijk”, vertelt Sarah. “We volgen het traject van deze kunstenaars en tonen zowel hun afgewerkte voorstellingen als hun beginnende projecten. Meestal is het een echte meerwaarde om iets te zien groeien of om te horen waarom bepaalde kunstenaars iets maken of met een bepaald project bezig zijn. Zo krijg je als publiek ook meer inzicht in het creatieproces van een artiest. ”

Maar het zijn vooral de festivals die een grote troef vormen in het programma van KAAP. Daar staan meestal weinig ‘grote namen’ op, maar des te meer veel grote ontdekkingen. Sarah: “Als je jezelf ervoor openstelt en je erin onderdompelt, word je sowieso positief verrast. Drummers die voor ‘t eerst met dansers samenwerken, performances op plekken waar je het niet verwacht, auteurs om te ontdekken, reusachtige letters in het duinenlandschap,... Het is nooit wat je verwacht, altijd verrassend en het zet je vaak aan het denken. En laat dat nu net zijn wat we willen bereiken.”

Culturele kruisbestuiving
Daarnaast werkt KAAP ook samen met andere cultuurhuizen, die het programma mee aankondigen. “Er zijn dan ook veel interessante huizen en organisaties in Brugge.” glimlacht Sarah. “Zo organiseren we af en toe concerten met Cactus en hebben we in 2017 met het Cultuurcentrum Brugge een eerste editie van het dansfestival Bits of Dance op poten gezet. Dit najaar organiseren we nog een nieuwe editie van Jazz Brugge samen met het Concertgebouw. En uiteraard werken we heel veel met jonge kunstenaars samen, onze KAAP-makers zijn maar enkele voorbeelden. Bij bepaalde projecten gaan we ook met groepen of mensen in de omgeving praten om hen te betrekken.”

Neem zelf deel!
Sarah: “Af en toe organiseren we ook workshops, als dit past binnen een project. Tijdens de paasvakantie was er nog een hele leuke; kostuumontwerpster en kunstenares Sara Dykmans zette toen families aan het borduren. In onze festivals vind je ook vaak participatieve voorstellingen, waaraan meestal een paar dagen workshop vooraf gaat. Bij Dansand! maakten de deelnemers van zo’n workshop dan ook deel uit van een voorstelling van het festival. Zo doet ons programma snel de ronde. Mensen voelen zich meer betrokken bij de voorstellingen, zijn enthousiast en nemen hun vrienden, familie of kennissen mee.

 

 
Hoogtepunten zomer 2018
Eerst en vooral is er Un|settled, een breder project dat gaat over wat het betekent om weg te zijn van huis, geen thuis te hebben, onderweg te zijn of je plaats niet te vinden. Un|settled bestaat uit verschillende deelprojecten zoals concerten, voorstellingen, en een driedaagse, maar het belangrijkste onderdeel van dit project is een expo met hedendaagse kunst. Hiervoor trekt KAAP naar Raversyde Atlantikwall, een fascinerende site uit de wereldoorlogen. In de bunkers, gangen en duinen kun je daar als bezoeker een parcours ontdekken met hedendaagse kunst. In totaal is alles verspreid over vier maanden. Tijd genoeg dus om alles te ontdekken.


Praktisch
De werking van KAAP is wijdverspreid.
Je vindt hen terug via hun website: www.kaap.be, facebook & instagram: @kaapcreativecompass


Un|settled in public space

vindt plaats in en rond het station van Brugge.

Meetingpoint Agora: Buffet (Stationsplein 6)
PZ Onzelievevrouw (Koning Albert I-laan 8, 8200 Brugge)

Bekijk hier het volledige programma.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload