Soundcast en de 7x7

September 3, 2018

Ik ontmoet Emma Meerschaert en Floris Van Severen op een doordeweekse dinsdagavond in hartje Brugge. Twee enthousiaste jonge mensen met een hart voor Soundcast. Beiden zijn ze lid van het jongerenplatform van Concertgebouw Brugge. Soundcast vormt het klankbord van het Concertgebouw en brengt zo interessante voorstellingen in beeld, voor leeftijdsgenoten. Het collectief van 12 jongeren werd bij elkaar gebracht door Rik Dejonghe, zo’n vijf jaar geleden. Hun missie: ook een jonger doelpubliek warm maken voor de programmatie van het Concertgebouw. Dat had en heeft de naam van wat elitair en high brow te zijn, maar biedt wel degelijk een programmatie die jongeren kan boeien. Soundcast zorgt ervoor dat jongeren wegwijs gemaakt worden binnen dit aanbod en geeft tips en een kijkje achter de schermen. Belangrijk detail: Soundcast spreek je op z’n Brits uit.
 

 

 

Floris: “We presenteren ons werk voornamelijk online, via sociale media als Facebook en Instagram, maar we hebben ook een eigen blog. We doen alles zelf, van het schrijven van teksten tot het aanbrengen van beeldmateriaal en het beheren van de blog. Dit doen we steeds in nauw overleg met het Concertgebouw. We vertrekken van hun programmatie. Sinds kort krijgen we de kans om een selectie van het aanbod voor te stellen. Onder de noemer 7x7 willen we jongeren zo voorstellingen aanreiken die echt de moeite waard zijn. Voor slechts 7 euro! Zo proberen we culturele zaadjes te planten bij jongeren, of ze nu wel of niet in klassieke muziek en hedendaagse dans geïnteresseerd zijn.”

Wat houdt de 7x7-actie precies in?
Emma: “Er zijn zeven voorstellingen, die voor 7 euro per voorstelling aangeboden worden. Bij die voorstellingen komt er telkens ook een extra programma, gericht op jongeren: een deejayset, een meet & greet met de artiest, een afterdrink of expo… Alle leden van Soundcast zijn aanwezig op zo’n voorstelling. We zorgen ervoor dat het de moeite waard is om eens te komen proeven van het aanbod in het Concertgebouw. We merken ook dat mensen die eens komen proeven zijn, gemakkelijker terugkomen.” Floris: “We steken een vonkje aan, dat misschien kan leiden tot een grotere interesse in een aanbod dat voor veel jongeren niet aantrekkelijk lijkt.”

Hoe zijn jullie bij Soundcast terecht gekomen?
Emma: “Bij mij ging dat via-via. Ik mocht eens proberen. Het was een heel positieve ervaring dus ik ben gebleven. De groep is een echte vriendengroep geworden. Ook naast Soundcast trekken we met elkaar op.” Floris: “Ik zag Rik op mijn afstudeerproject, zo ben ik bij Soundcast terecht gekomen. Het is wel de bedoeling dat je interesse hebt in cultuur, en het programma van het Concertgebouw, en je gaat ook een engagement aan natuurlijk. We zijn aanwezig bij voorstellingen, festivals, vergaderen om de zoveel weken, … Maar je krijgt er zoveel voor terug, we leren heel wat bij. We komen in contact met topartiesten, leren de werking van het Concertgebouw kennen, mogen gratis naar voorstellingen … We krijgen binnenkort ook de mogelijkheid om opleidingen te volgen rond interviews afnemen, video-reportages etc.” Emma: “Alle jongeren zijn ook tussen 17 en 25 jaar, we hebben allen een verschillende achtergrond en opleiding, en dat zorgt ook voor een andere interpretatie en verwerking van de voorstellingen, maar we werken aan hetzelfde doel.”

Wat is jullie rol binnen Soundcast?
Emma: “Die is heel breed. Afhankelijk van onze eigen talenten en interesses kunnen we verschillende rollen opnemen. We zitten geregeld samen met alle Soundcast-leden om in overleg de taken te verdelen. Iedereen krijgt de kans zaken uit te werken binnen zijn of haar interessegebied.” Floris: “Zo werk ik graag met beeld en maak ik na een voorstelling films, waarin ik de sfeer van de voorstelling probeer vast te leggen. Via die film kan ik mijn eigen gevoel bij de voorstelling overbrengen. En zo gaan verschillende Soundcasters aan de slag met verschillende media, om zo andere jongeren warm te maken. Smaken verschillen, dit uit zich ook in de verschillende manieren waarop we de sfeer van een voorstelling vastleggen. Emma: “We zijn als het ware een medialab. We leggen vast wat er achter de schermen in het Concertgebouw gebeurt, in de aanloop naar een voorstelling of festival. Iedereen doet dit op een andere manier; film, tekst, beeld, illustratie, podcast…”

Floris: “Maar we ‘reporteren’ niet enkel, we houden ook in de gaten dat de communicatie van het Concertgebouw afgestemd is op de leefwereld van jongeren. Tijdens en na een voorstelling brengen we verslag uit via livestories op Instagram, of een voorstelling wordt op een creatieve manier aangekondigd.  Tijdens grote festivals of activiteiten zoals Mount Olympus van Jan Fabre, of Iedereen Klassiek, hebben we ter plaatse een redactietafel waar het publiek ons ook zelf aan het werk ziet. Onze verslagen en impressies worden letterlijk on the spot gemaakt, en getoond. We kijken altijd wat de beste manier is om het jonge publiek te bereiken. Waar de focus nu vooral ligt op verslaggeving, willen we meer en meer op vooronderzoek gaan.”  Emma: “Daarnaast organiseren we ook kleinschalige artistieke projecten. Vorig jaar was er de expo Front, wie weet wat er nog komt? We krijgen van het Concertgebouw-team de vrijheid om hier heel creatief mee te zijn, maar wel telkens met aandacht voor het eigenlijke doel van Soundcast. We krijgen vanuit het Concertgebouw ook veel steun hiervoor. Onze eigen projecten zullen meestal gelinkt zijn aan hun programmatie. ”

Floris: “Daarnaast maken we ook deel uit van de publieksverbredende werking van het Concertgebouw. We zijn echt een klankbord voor de jongeren. Het Concertgebouw kan onze ideeën oppikken en doet iets met onze suggesties. Tegelijk brengen we voor de jongeren een vertaling van het onontgonnen veld dat klassieke muziek en hedendaagse dans, maar ook fotografie is.”


 

 

 

Het werk van de Soundcastcrew kan je volgen op Facebook, Instagram en via www.concertgebouw.be/nl/soundcast

Info over de actie 7x7 vind je op www.concertgebouw.be
Voor voorstellingen die buiten het 7x7 programma vallen, krijgt wie jonger is dan 26 jaar, sowieso 50% korting.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload