“Artisanale chocolatiers kunnen zoveel doen met smaken en texturen”

August 29, 2018

Oliver Van Nueten is hinne heweunen. Op zijn negentiende startte hij als jongste chocolatier in België zijn eigen zaak, Van Nueten Chocolates. Oliver is naast pralines en suikerstukken vooral gespecialiseerd in het maken van chocoladesculpturen en deze eetbare kunstwerken zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Zo maakte hij al een duikboot, een Tie Fighter en zelfs een levensgrote racefiets voor Greg Van Avermaet. Reden genoeg om hem op te zoeken in zijn winkel-atelier aan de nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge. Tussen het bakken en sculpteren door konden we hem strikken voor een kort gesprek.

 

 

Oliver, je bent nog maar negentien en toch kan je jezelf al zelfstandig chocolatier noemen. Hoe ben je hiertoe gekomen?
Oliver: “Vroeger stond ik altijd met mijn ma in de keuken en ik wist toen ergens al dat ik iets in de voedingssector wilde doen. Toen ik terug in België was na een tijdje in het buitenland te hebben gewoond, zei ik plots in de auto dat ik bakker wilde worden. In mijn opleiding in Ter Groene Poorte ontdekte ik chocolade- en suikersculpturen en besefte ik dat ik dit voor de rest van mijn leven wilde doen.”

Heeft je buitenlandse ervaring deze keuze beïnvloed, denk je?
Oliver: “Niet echt. Maar ik leerde in het buitenland in een international school wel respect voor allemaal verschillende culturen. Niemand was daar het buitenbeentje, want we hadden allemaal erg verschillende achtergronden. Het gaf me dus een volwassen, brede mindset. Toen ik dan terug in België startte met mijn opleiding tot meester-chocolatier, had ik wel meteen het plan om later een eigen zaak te openen. Nadat ik van de schoolbanken kwam, had ik niet echt zin om voor iemand te werken en startte ik dus heel snel zelf iets op.
Dankzij mijn buitenlandse ervaring heb ik misschien wel sneller die stap durven te zetten.”

Wat spreekt je zo aan in chocolade?
Oliver: “Veel vrienden die mijn sculpturen zien, zeggen dat ik ook gewoon beeldhouwer had kunnen worden. Misschien wel, maar het grote voordeel van werken met chocolade is dat wanneer je per ongeluk te veel weghaalt, je er gewoon een beetje bij kan plakken. Met steen is dat al wat moeilijker. Daarnaast is chocolade ook echt iets van hier dat we kunnen delen. Mijn bedoeling is dan ook om uit te breiden naar de VS.”

Je gaat The Chocolate Line achterna?
Oliver: “Inderdaad. Ik heb echt veel inspiratie opgedaan van Dominique Persoone. Toen ik nog op Ter Groene Poorte zat, kwam hij af en toe op bezoek naar zijn oude school. Hij was toen al bezig met allerlei zotte smaakexperimenten en ik weet nog dat ik toen dacht dat ik dat ook echt wilde kunnen.”

Die rock-‘n-rollhouding ten opzichte van chocolade zien we inderdaad ook bij de pralines en sculpturen die jij maakt. Is dat wat jou onderscheidt van de vele andere chocolatiers in Brugge?
Oliver: “Ik probeer inderdaad iets anders te doen en creatief te zijn met smaken en kleuren. Er zijn trouwens maar een paar chocolatiers in Brugge die de productie in de zaak zelf hebben. Velen hebben kleine fabriekjes waar ze hun chocolade produceren en die in Brugge enkel verkopen. Ik wil – opnieuw zoals Dominique Persoone – graag werken in mijn atelier zodat ik kan blijven experimenteren en zodat iedereen kan zien hoe artisanaal het er hier aan toegaat.”

Waar ben je nu dan bijvoorbeeld mee bezig? Wat bied je op dit moment aan in je winkel?
Oliver: “Ik heb altijd zes à zeven verschillende pralines in de zaak liggen, maar het assortiment verschilt heel sterk afhankelijk van waar ik op dat moment mee bezig ben. Nu vind je bijvoorbeeld een passievrucht-karamel, een tequilashot, een pindanoot en zo meer.”

 

 


Vanwaar komt je inspiratie voor je experimenten?
Oliver: “Ik krijg veel vragen van restaurants om persoonlijke pralines te maken. Als een chef me bijvoorbeeld vraagt om iets te maken op basis van hun eigen gin, dan verkoop ik die pralines uiteraard niet in mijn zaak. Maar wat ik voor hen maak, zet me wel aan het denken wat er nog bij zou passen. Af en toe krijg ik dan een echt goed idee voor een compleet nieuwe praline.”


Wat is het vreemdste dat je al hebt gemaakt?
Oliver: “Het is eigenlijk nog een geheim, maar ik ben nu in samenwerking met Peter De Clercq van Elckerlijc enkele speciale pralines aan het maken. Eentje daarvan is bijvoorbeeld op basis van olijfolie geïnfuseerd met rooksmaken, in een andere zit dan weer een crunch van gerookte amandelnoten of, nog zotter, gebakken spek.”

Toeristen van over de hele wereld komen speciaal naar België om onze pralines te proeven. Toch heb ik de indruk dat we zelf vooral trots zijn op onze bieren. We verwachten dat ze in het passende glas worden geserveerd en dat de schuimkraag tot op de centimeter juist is, maar over onze chocolade zijn we meestal minder kieskeurig.
Oliver: “Dat is inderdaad zo. Er zijn heel veel mensen die hun chocolade gewoon in de groothandel kopen en dat vind ik echt jammer. In de supermarkt vind je de basisproducten die en masse gemaakt kunnen worden. Artisanale chocolatiers kunnen zoveel meer doen met smaken en texturen en het is echt spijtig dat velen dat links laten liggen.”

Op je website staat dat je met Van Nueten Chocolates de ambacht internationaal wil uitdragen en dat je een soort ambassadeur van onze chocolade wil worden. Hoe concreet zijn je buitenlandse plannen?
Oliver: “Ik heb al een businesstrip achter de rug naar de VS die geleid heeft tot een paar goede contacten en ik heb een workshop gegeven in Ghana, wat ongelooflijk leuk was. Daarnaast zijn er ook al plannen om samen te werken met enkele connecties in Japan. Zo probeer ik langzaamaan op te bouwen om die droom te bereiken om onze chocolade wereldwijd bekend te maken.”
​​
Je ziet het meteen erg groots. Toch zal je als zeer jonge ondernemer ongetwijfeld ook al hindernissen ondervonden hebben?
Oliver: “Ik vind het soms nog moeilijk om te weten wanneer je ja of neen moet zeggen. Dat kan gaan over 'broodnodige' aankopen die achteraf toch niet zo noodzakelijk blijken te zijn, maar ook over vragen van klanten. Wanneer iemand me vraagt of een bepaalde bestelling mogelijk is, zeg ik altijd ja. Ik heb al een fiets, een boot en een zelfs een hond gemaakt. Jammer genoeg zie ik dan vaak dat er op het einde van de rit financieel erg weinig overblijft. Toch vind ik die projecten heel leuk om te doen. Naast de pralines wil ik die sculpturen echt voor de rest van mijn leven blijven doen, ook al zijn ze dan minder rendabel.”

Heb je om af te ronden nog een tip die je wil meegeven aan andere jongeren die een onderneming willen opstarten?
Oliver: “Als je iets wil beginnen, kies dan iets dat je graag doet. Zorg dat je niet met tegenzin gaat werken. Daarnaast is familie key, ik zou al veel stommiteiten begaan hebben zonder hun steun!”

 

Oliver's atelier bevind zich aan de Rederskaai 22 in Zeebrugge.

Meer info: www.vannueten-chocolates.com

Bekijk hier ook het TURBO-filmpje waarin Oliver meer vertelt over ondernemerschap op jonge leeftijd.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload