BOMBOCLAT ademt zomer

August 21, 2018

Het laatste weekend van augustus staat bij velen gereserveerd in de agenda voor het tropical festival ‘Bomboclat’, dat dit jaar aan zijn tweede editie toe is. Een driedaagse op het strand van Zeebrugge waar alle leeftijden, culturen en religies samensmelten tot één hechte feestgroep. Op het podium staan zowel nationale als internationale artiesten, afkomstig van de Caraïben tot Zuid-Amerika en Afrika. De laatste dag van het festival sluit af in het West-Vlaams: 'Volume Ip Duust'. Naast Brihang en ’t Hof van Commerce staan D’Expediteurs op de line-up, wij hadden een babbel met Bram Lagast, frontman en rapper van het viertal.

 

 

Bram Lagast is in het dagdagelijkse leven een getrouwde vader, werkzaam als maatschappelijk werker in het buitengewoon onderwijs in de Varens in Brugge. ‘Henny Huisman’ mag dan wel een burgerlijk leven opgebouwd hebben, Bram (beter gekend als No Exp.) is zijn carrière in de Brugse hiphopscene nog niet beu. Dat blijkt uit de recente opstart van een nieuwe band, D’Expediteurs. “Ik ben ondertussen al 18 jaar aan het rappen, waarvan ongeveer 11 jaar in het Engels. Met mijn vroegere band ‘Nuff Said’ brachten we twee Engelstalige albums uit, Regenesis en Vis Viva. Maar ik heb het Engels tegenwoordig helemaal afgezworen”, vertelt Bram.

“Het kantelpunt kwam toen een communicatiebureau met het idee kwam om een nummer te maken over onze stad. “Het nummer ‘Bruhhe, Bruhhe’ werd goed opgepikt en hier heb ik wel wat extra bekendheid mee opgebouwd, maar ik blijf er een  haat-liefde gevoel mee hebben”, zegt Bram. “Dit nummer heeft mij enerzijds aangewakkerd om in het West-Vlaams te gaan rappen, het is bevrijdend om dat in je moedertaal te kunnen doen. Maar tegelijkertijd is dat wel het ‘platste’ nummer dat ik ooit heb gemaakt en daar word je door de incrowd wel een beetje op afgerekend.  ”Ergens ook wel terecht,” vindt hij zelf. “Het was zeker fun om te doen, maar ik kijk er toch altijd met een dubbel gevoel op terug.”

In juni 2016 bracht No Exp. zijn eerste solo album ‘Bal Populaire’ uit in ‘t West-Vlaams, met collabs van o.a. Flip Kowlier (’t Hof van Commerce), Jeffrey Jefferson (Ertebrekers) en Brihang. “Dit zijn voor mij wel drie personen in de Vlaamse rapwereld die zich op muzikaal vlak onderscheiden van de mainstream.”

Nieuwe wind
“Na dat album kreeg ik weer even een downmomentje. Rappen is eigenlijk ook heel beperkend. Op een punt ben je uitverteld en dan is er niets verder mee te doen. Ik kan bijvoorbeeld geen noten lezen en dat steekt soms. Een muzikant heeft veel meer mogelijkheiden op dat vlak. In die off-periode kwam ik via een collega aan de praat met Lander Deroo, een beroepstoetsenist, die me vroeg om iets samen te doen. Een nummer?, vroeg ik hem. Nee, ik wil een band beginnen, zei hij. Een maandje later hadden we enkele muzikanten samengebracht. Douwe Vanmaele op de drums, Gunter Deleu op de bas, Lander op de keys en ik op de raps, samen D’Expediteurs.”

“In het begin was het voor ons allemaal een beetje zoeken, maar het was meteen ‘Boenke Derip’. Als je deze muziek vergelijkt met een van mijn platen is wel duidelijk wie mijn invloeden zijn hoor, de band is dan ook begonnen met mijn platen in te oefenen en vandaaruit zijn we eigen nummers beginnen maken.”

“Na een jaar repeteren, hebben we ons eerste optreden gegeven bij PXL-music in Hasselt . Dat was een heel leuk optreden en sindsdien zit de vonk enorm in de band. Met D’Expediteurs blijf ik wel in mijn comfort zone, maar met een band samenspelen is voor mij een hele nieuwe ervaring, een uitdaging om het veilige pad van 95 BPM te verlaten. Het is muzikaal heel verruimend en overstijgt zoveel grenzen. Je bent allevier verantwoordelijk voor elkaar en je steekt er automatisch veel meer ‘schwung’ in. Na zeven of acht optredens zijn we nog nooit met een slecht gevoel van het podium afgestapt, dat schept zoveel adem.”

Het vernieuwende voor Bram persoonlijk? “De fun druipt ervanaf. Iedereen op het podium heeft er ongelofelijk veel zin in, met een DJ werd dat snel een routine. Ik kijk nu superhard uit naar de optredens. De sfeer in de groep is machtig en als we na een show de liveopnames horen, klinken die ook altijd supergoed. Gewoon goeie live hiphop. Dat wil niet zeggen dat ik volledig wil afstappen van het gegeven om met een DJ samen te werken, hé. ‘Sincere’- mijn DJ van destijds - kunnen integreren in de band is een droomscenario.”

 

 


Kijk je uit naar jullie show op Bomboclat?
Bram: “Zeker! Ik heb vorig jaar ‘Bomboclat’ mee helpen opbouwen en er daarna ook het hele weekend bijgewoond dus een band met het festival heb ik al. Er heerst een supersfeer, heel peaceful en tegelijk echt een dikke party. De jongens achter Bomboclat zijn ook gekend voor hun partyconcept NAH MEAN, er is daar na 15 edities nog nooit een vechtpartij of ruzie geweest en dat spreekt boekdelen. Ook met het festival doen ze hun uiterste best, het podium ziet er op en top uit, ze sparen kosten noch moeite en als het weer dit jaar een beetje meezit dan heb je een prachtig festival. ‘Bomboclat’ toont dat het allemaal zo slecht nog niet is, desondanks alle ‘azijnpissers’ tegenwoordig. Zij tonen dat het nog kan.”

“Ik hoop vooral het publiek een leuke tijd te bezorgen. Vroeger moest er voor mij persé een vonk in zitten, hiphop moet hard gaan. Maar met de band kunnen we ook enorm genieten van een zittend publiek, er zitten genoeg rustpunten in de show dus ook op dat vlak is het met de band iets helemaal anders. Alles hangt af van het uur waarop we spelen, maar ik kijk er naar uit.

Wat brengt de toekomst voor D’Expediteurs?
Bram: “Concrete plannen hebben we nog niet, maar sowieso hebben we nood aan wat opnamemateriaal. We zijn op dit moment toch bezig een vijftal eigen nummers aan het componeren om een EP te kunnen uitbrengen. We willen natuurlijk graag zoveel mogelijk optreden en een videoclip is tegenwoordig ook wel een must. Ik wil voor mezelf niet teveel verwachtingen stellen omdat dat enkel maar kan leiden tot ontgoochelingen. Ik heb stabiliteit in mijn leven en ik ben blij met wat ik heb, ik word dagdagelijks geconfronteerd met gasten die niets hebben. Dus ik neem alles zoals het komt.”

 

Bomboclat Festival
24-25-26 aug op het strand van Zeebrugge. Meer info op www.bomboclat.be
D'Expediteurs spelen op zondag 26 augustus, samen met 't Hof van Commerce en Brihang, meer info op www.volumeipduust.be

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload