Daniel Djamo brengt voor Cut the Crap ’16 sounds of paper’ naar Het Entrepot

August 10, 2018

Het Entrepot lanceert in het kader van Gone West het residentieprogramma Cut The Crap voor artiesten over de hele wereld die werken rond beeldende kunsten. Van 2014 tot 2018 werden elk jaar 2 jonge kunstenaars uitgenodigd om in het Entrepot te komen werken. In juli en augustus 2018 kregen Daniel Djamo (RO) en duo Simone Basani (IT) met Alice Ciresola (IT) de kans om hun kunstproject te onderzoeken, uit te werken en te creëren, en in dialoog te gaan met de stad Brugge, haar inwoners en haar jongeren. Het centrale thema: Fast Forward. Wij hadden een gesprekje met één van de residenten.

 

Daniel Nicolae Djamo (°1987, Boekarest) is een Roemeense artiest. Een korte blik op zijn portfolio brengt ons al snel tot de conclusie dat hij zich niet beperkt tot één medium: zijn praktijk vormt een eclectische mix, die speelt en experimenteert met allerhande media, dragers en performance. Na het doorlopen van verschillende studies en residentieprogramma’s over heel de wereld, werkt hij deze zomer vanuit De Tank aan een nieuw werk getiteld ’16 sounds of paper’. Centraal in dit werk zal een geluidsinstallatie en performance staan, uitgevoerd door verschillende Brugse jongeren die vanaf de start participeerden aan het project.
 

 (Vorige werken van Djamo)


’16 sounds of paper’ vindt plaats in een fictieve toekomst: we verplaatsen ons naar het jaar 2028, vier jaar na de val de Europese Unie. Daniel Djamo nodigde 16 Brugse jongeren uit om over dit fictieve vertrekpunt te reflecteren. Zo creëerden ze samen een toekomst, die een audiovisueel archief vormt van de moeilijkheden en spanningen binnen onze moderne samenleving, vandaag, in het verleden en in de toekomst. Migratiestromingen is één van de centrale thema’s in Daniel’s werk. Toen Roemenië zich in 2007 samen met verschillende andere Oost-Europese landen aansloot bij de Europese Unie, was arbeidsmigratie van Oost naar West bij velen één van de grootste bekommernissen. ’16 sounds of paper’ draait deze rol echter om: de 16 participerende Brugse jongeren worden uitgenodigd om na te denken over hun tocht van België naar Roemenië. De Oost-Europese landen zijn in 2028 door verschillende economische veranderingen een pak welvarender geworden. Dit resulteert in een arbeidsmigratiestroom van West naar Oost.Via interviews wordt het fictieve pad van 16 Brugse jongeren richting Roemenië uitgetekend. Er wordt vanuit het niets een verhaal uitgewerkt, inspelend op de relatie tussen realiteit en verbeelding. Wat is de reden van hun vertrek? Waarom willen ze naar Roemenië verhuizen? Welke vorm neemt hun route aan? De opnames van deze interviews worden vervolgens verwerkt in een audio-installatie, die in Het Entrepot zal gepresenteerd worden samen met verschillende andere elementen: geschreven teksten, gerelateerde objecten en een performances van de participerende jongeren.Dystopieën en migratie zitten bovendien verweven in het persoonlijke leven van de artiest. Daniel’s doctoraat ‘Nomadaptation’ handelde eveneens over deze onderwerpen. Daarnaast is hij als kunstenaar zelf constant onderweg: van residentie naar residentie en tentoonstelling naar tentoonstelling. Zowel zijn praktijk als hijzelf reflecteren over deze constante verplaatsing en adaptatie.

 

Op vrijdag 17 augustus kan je naar het toonmoment van Cut The Crap, vanaf 17u30 in Het Entrepot.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload