Binnenstebuiten realiseert tweede expoconcept ‘HIGHVE’.

August 3, 2018

Binnenstebuiten, het artiestencollectief waarin – voornamelijk – skaters willen tonen dat ze meer kunnen dan op een houten plank staan, kwam vorig jaar met een tentoonstellingsavond in de (oude) Makersrepubliek. Het was meteen duidelijk dat ze op dezelfde golflengte zitten en een goeie portie talent weten samen te brengen. Ze zijn deze zomer terug met een vernieuwd expoconcept genaamd HIGHVE. Wij waren benieuwd wat de jongens van Binnenstebuiten dit jaar uit hun mouw weten te schudden, dus we gingen even luisteren bij de initiatiefnemer en bedenker van Binnenstebuiten, Pieterjan Claeys.

 

 

Wat gaan jullie precies doen voor de tweede editie van Binnenstebuiten 'HIGHVE'?
Pieterjan: “We zijn dit jaar van plan om een heuse take-over te doen: het oude gebouw van het vroegere Snuffel-hostel gaan we overnemen met een aantal getalenteerde artiesten en fotografen. We willen het omtoveren tot een professionele en waardige expositie voor jong en oud. Het was even zoeken om een geschikte locatie te vinden, door de Triënnale in Brugge waren heel wat ruimtes bezet. Het was dus aan ons om ook op dat vlak creatief te denken en op zoek te gaan naar een gepaste locatie. De oude Snuffel leek ons wel leuk voor onze take-over, deels door zijn goede ligging maar zeker ook door de nostalgie die verbonden is aan het gebouw.


Heel wat Bruggelingen hebben aangename herinneringen aan deze plek, menige eerste zoentjes, sigaretjes en pintjes zijn hier voor de bijl gegaan. De oude Snuffel was altijd een plaats voor ontmoeting onder de Brugse jeugd, vandaar dat we zo opgetogen zijn dat we met HIGHVE een stukje van deze nostalgie kunnen terugbrengen.”

Welke artiesten kunnen we verwachten op deze editie?
Pieterjan: “We werken met een vaste ‘crew’ van vorig jaar, daaraan voegen we drie nieuwe mensen toe. Dit jaar hebben we fotografie van enkele Brugse bekenden zoals Daniel Lavrovski, Hans Borg en Bram Voeten. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar artiesten die onze basis konden versterken en die goed aansluiten bij het concept van deze tweede editie. We hebben dit gevonden in de fotografie van Alexander ‘Lex’ D’hiet en Thomas ‘Switn’ Sweertvaegher. Lex is iemand die erg gepassioneerd is over zijn fotografie en Thomas is een bevriende skatefotograaf die onlangs veel stof deed opwaaien met de release van zijn fotoboek ‘Hallertau’.”

Daarna moest het moeilijkste nog komen: “We gingen op zoek naar een vrouwelijke artieste die perfect kan aansluiten bij onze expo, maar niet met fotografie.” Binnenstebuiten koos voor Clara Neuenschwander. Zij is de verpersoonlijking van een Brugse jonge creatieveling. Ze is creatief op meerdere domeinen en haar werk sluit erg goed aan bij het concept HIGHVE. “Clara zal een aanbod gepersonaliseerde jackets maken en verkopen tijdens de expo, je zal er ook schilderijen kunnen terugvinden van haar. We hebben Clara een beetje creatieve vrijheid gegeven over het tweede deel van onze locatie, dat wordt een deeltje volledig a là Clara Neuenschwander.”

 

“De term HIGHVE wordt vooral gebruikt voor het identificeren van talent, hard werk en inzet.”


Wat betekent HIGHVE eigenlijk?
Pieterjan: “Highve is een combinatie van twee woorden, een fusie van de woorden ‘High’ en ‘Five’. De term wordt vooral gebruikt voor het identificeren van talent, hard werk en inzet. Iemand die een uitmuntende prestatie neerzet verdient een Highve. Zie het een beetje als een betere en krachtigere versie van de High Five, maar dan in een nieuw jasje. Tegelijkertijd is het ook een woordspelling naar het soort 'hive' waar bijen in wonen, waar ze samen hokken om te leven en te produceren en dat is onze expo ook een beetje, een plek van samenkomst en sociale verbindingen, een plek waar iedereen gezellig samen kan genieten van het talent van onze artiesten, een streepje muziek, lekker eten en goed gezelschap.”

Zijn er veel zaken veranderd na de eerste editie van Binnenstebuiten?
Pieterjan: “Zeer zeker.  Het is een beetje een misopvatting dat Binnenstebuiten een organisatie is van de Brugse skate scene. Vast en zeker hebben we een aantal creatieve skaters onder onze vleugels, maar we gaan steevast op zoek naar creatief talent in het algemeen. We zijn steeds op zoek naar nieuwe artiesten en nieuwe opportuniteiten. Het gaat nu ook iets vlotter dan vorig jaar, we krijgen meer vertrouwen en mensen weten ondertussen dat we best goed weten waar we mee bezig zijn en dat is goed. Vroeger werd er soms een beetje neerbuigend tegenover de Brugse skaters gereageerd, terwijl dat nu net een groep mensen is waar enorm veel passie en talent doorstroomt. Skateboarden is vaak de deur naar andere vormen van creativiteit, vandaar dat veel van onze boys een link hebben met het houten plankje. Het doet mezelf en de jongens die meewerken aan Binnenstebuiten wel deugd dat we onze stempel kunnen drukken en duidelijk maken aan Brugge dat wij een creatieve stroming zijn waarmee rekening zal moeten worden gehouden. We zijn van plan om nog meer projecten op touw te zetten en overal een beetje een vinger in de pap te hebben wat betreft de Brugse creatieve stroming. Dit is een team effort en iedereen trekt aan het zelfde zeil, de artiesten, de organisatie de mensen achter de schermen. Iedereen zit op dezelfde golflengte, namelijk het uitdragen van een positieve boodschap met als voertuig onze creativiteit.”

Wat is de bedoeling en boodschap van jullie event HIGHVE?
Pieterjan: “In de eerste plaats is het voor onze artiesten een kans om hun werk naar buiten te brengen en dat op de manier die ze zelf willen. Bij Binnenstebuiten staat de artiest centraal. Zij krijgen financiële steun van onze organisatie om het soort expo te creëren die ze zelf voor ogen hebben. We zetten al onze artiesten samen op meetings en daar kunnen ze zelf beslissen hoe ze het willen aanpakken en wat ze nodig hebben. Op die manier is het voor jonge artiesten ook een beetje een proevertje naar wat er allemaal bij komt kijken om je eigen expositie op poten te zetten. Alle artiesten mogen uiteraard hun werken verkopen via de expositie, zo doen ze ook op die manier voordeel aan ons initiatief. Daarnaast is het de bedoeling om een soort van sociale gelegenheid voor het publiek aan ons event te koppelen. Gezellig samen zijn, muziek, een hapje en een drankje, een leuke losse sfeer, babbels en een glimlach, dat is wat wij ons publiek graag aanbieden. Het is geen hautain gedoe, publiek en artiest lopen samen op de locatie en onze artiesten geven maar al te graag een woordje uitleg bij hun werken. Ik moet toegeven dat ik daar vorig jaar wel ben van verschoten. Heel veel mensen zijn na het event komen vertellen hoe aangenaam en leuk ze de sfeer die aan onze expo hing vonden, we doen hard ons best dit opnieuw te brengen dit jaar.”

 

Geven jullie net zoals vorig jaar een afterparty in De Vetten Os?
Pieterjan: “Ja hoor! Dit is ook een vaste waarde die we overhouden aan vorig jaar. We hebben een goede verstandhouding met Wannes van De Vetten Os. Ik ben bij hem gaan aankloppen met mijn idee en heb een beetje raad gevraagd. Wannes heeft mij dat extra duwtje gegeven om de onzekerheid aan de kant te schuiven en er gewoon voor te gaan. Door Wannes zijn we toen ook in contact gekomen met Michiel Vanden Abeele (TURBO) en zo hebben we onze eerste locatie gevonden. Onrechtstreeks ben ik door de positieve samenwerking met Michiel in contact gekomen met Robin, de huidige uitbater van de SLESH/bar en onze locatie. Het is leuk samenwerken met deze jongens, maar dit jaar staan we volledig op eigen benen. Ze hebben ons getoond hoe het moet en nu gaan we onze eigen boontjes doppen. De afterparty is een deel van onze expo die blijft. We streven om de expo in een professioneel kader te steken, omdat veel van onze artiesten ook als streefdoel hebben om uiteindelijk op dat niveau te komen en uiteraard hun werk serieus nemen. We pleiten voor een rustig respectvol verloop van de expo en daarna een knallend wilde afterparty, daar is de Vetten Os de ideale stek voor.”

Zijn er nog laatste woorden die je wenst toe te voegen aan dit interview?
Pieter-Jan: “Ik wil zeker benadrukken hoe blij ik ben om dit jaar met deze artiesten aan de slag te kunnen gaan. Het zijn stuk voor stuk prachtige wezens met een hart voor hun kunst en craft. We hebben nog een aantal verrassingen in petto voor deze editie, een tipje van de sluier: Nicolas Heinkens van Soviet Grass zal aanwezig zijn op ons event met zijn eigen Taco stand, ook hebben we de handen in elkaar geslagen met Brecht Serruys om een boek te maken met daarin werken van al onze artiesten. Dit boek zal je dan ook in beperkte oplage kunnen kopen op onze expo. Neem gerust je oma en opa mee naar onze expo, maar laat ze beter thuis voor de afterparty (lacht). Special thanks to Slesh bar, Stad Brugge, Nineoneone, BLVRD en natuurlijk iedereen die naar ons event komt.”

 

HIGHVE gaat door op vrijdag 3 september in de Slesh/bar, Ezelstraat 47, vanaf 18u tot 24u. Afterparty in De Vetten Os.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload