Duo Berlingo bakt er wat van

July 16, 2018

Op 20, 21 en 22 juli strijkt de karavaan van Cirque Plus neer op de site van het Grootseminarie. Een van de voorstellingen is ‘No Way Back’ van Duo Berlingo. De mannen achter dit duo zijn Samuel Bey en Niels Reynaert. Deze Brugse boys gaven een woordje uitleg over ‘hun bakken’

 

 
Samuel: “We waren eerst met zes om een straatvoorstelling te maken. Van zes gingen we naar drie en uiteindelijk bleven we met twee over. Zo werd Duo Berlingo gevormd.” Niels: “We hebben elkaar leren kennen bij Circus Woesh, waar we allebei les gaven. Sindsdien zijn we vrienden”.

 

Deze vriendschap staat dan ook centraal in de voorstelling. Samuel: “We hebben gedurende onze vriendschap al ups en downs gekend. We hebben ook nog samengewoond, dus we kennen elkaar ook door en door.” Aan de hand van bakken vertelt het duo het verhaal van twee personages. Ze bouwen torens, klimmen, maken bruggen, breken de boel weer af. Samuel: “Woorden hebben we hierbij niet nodig.” De jongens maken veel gebruik van expressie en lichaamstaal, waardoor de toeschouwers de situaties gemakkelijk herkennen. Niels: “De show gaat over onze kleine en grote kantjes, speelsheid en neuroticiteit, ‘kameraderie’ en wrijvingen. Samuel: “We spelen daarbij een karikatuur van onszelf”.

 

"Onze vriendschap staat centraal in de voorstelling"

 

De voorstelling duurt 40 minuten en is allemaal mooi getimed. Niels: “In sommige situaties improviseren we wel, maar hoofdzakelijk hebben we alles uitgewerkt”. Samuel: “We weten perfect wanneer we welke bakken naar welke kant moeten smijten”. Vanwaar het idee met bakken? Samuel: “We gebruiken geen typische circusobjecten zoals kegels of trapeze. Voor onze voorgaande shows moesten we altijd veel sleuren met materiaal, dat in bakken zat. Auto in, auto uit. Daarom dachten we: als we daar nu eens iets mee doen. Op zich is het object niet veelzeggend, het is vooral wat we ermee doen en op welke manier we er een verhaal mee kunnen vertellen.” Niels: “De voorstelling is sober: 2 personages met 58 bakken. Meer is er niet nodig. Achter de voorstelling schuilt er een volledig voorbereidings- en onderzoeksproces. Samuel: “We probeerden, stapelden, gooiden, tot er een bepaald verhaal werd verteld. We moesten bijvoorbeeld ook nagaan welke bakken het meest geschikt zijn. We hebben een jaar lang onze show uitgeprobeerd en bijgestuurd. Vorige zomer was een try-out zomer. Nu is het voor echt.” Niels: “Mensen die onze voorstelling vorig jaar gezien hebben, zullen nu verrast zijn.”

 

Om de voorstelling te maken gaven beiden hun job op, waarvoor ze soms als zot worden verklaard. Samuel: “Toch was dat noodzakelijk om onze voorstelling volledig uit te werken. Je kan er veel meer tijd in steken” . Niels: “Het is een beetje puzzelen hoe we dit aanpakken, maar dit is het risico dat je neemt. We doen iets wat we graag doen. Rijk gaan we er niet van worden.”

 

Het duo heeft een manager (Eline) die voor hen de agenda beheert en de boekingen opvolgt. Niels: “We nodigen ook organisatoren van theaterfestivals uit om onze voorstellingen bij te wonen. Als zij je show goed vinden, word je algauw geboekt om een voorstelling te komen doen. Samuel: “De organisator van Uitwijken, Marec Zeghers kennen we van vroeger bij Woesh te werken. Hij zag onze try-out en besliste ons vorige zomer te boeken voor de septembertoer van Uitwijken, omdat hij in ons project geloofde. Hij heeft ons ook opnieuw geboekt voor de circustoer van Uitwijken. We zijn heel blij dat we nu ook op Cirque Plus mogen staan, want de setting is fantastisch. Er komen ook heel goeie artiesten optreden. Collectif Manulés komt er onder andere optreden, die moet je zeker gaan bekijken!”

 

Met hun bakken rijdt het olijke Duo België rond. Ook Nederland en Frankrijk wisten ze al te veroveren. Niels “Onze droom is om in Australië rond te touren”. Samuel: Het is fantastisch als je voor je werk naar het buitenland kan gaan en er je voorstelling kan doen.”

 

Meer info over DuoBerlingo: Facebook of www.duoberlingo.com

Cirque plus: 20-22 juli, meer info: Facebook of www.cirqueplus.be

Circustoer van Uitwijken: 16-19 juli, meer info: Facebook of www.uitwijken.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload