Radio Martiko: Over muzikale ontmoetingen en Couleur Locale

July 12, 2018

Er heerst een huiselijke sfeer ten huize van Radio Martiko in Gent, de ideale setting voor een interview op deze zonnige vrijdagvoormiddag. Ik praat met Mechiel Vanbelle (38) over Radio Martiko, het platenlabel van Oostendenaar Fred Kramer (40) en hemzelf. Zij reizen namelijk de wereld rond—met hun vriendinnen als tolken—op zoek naar lokale muziek uit de vorige eeuw. Stuk voor stuk funky sounds die ze nadien thuis remasteren, opnieuw uitgeven en last but not least deze zomer draaien op Rock Zerkegem. So, be there or be square!

 

 

 

Uniek project
Ze ontmoetten elkaar enkele jaren geleden, toen twee vrienden van hen platen moesten draaien in de Magdalenazaal in Brugge. "Fred trad die avond ook op als muzikant en zo zijn we dus in contact met elkaar gekomen. We hebben daarna allebei besloten om samen iets te ondernemen en iets nieuws uit te proberen", vertelt Mechiel.

Hun concept is simpel en uniek in België: grondig zoeken naar beats uit de jaren ‘60 en ‘70 die in eigen land vaak beluisterd werden, maar daarbuiten minder gekend zijn. De vinylplaten vinden ze meestal in rommelmarkten, oude kelders of zolders. Zo komen ze onderweg met veel mensen in contact, lunchen ze met hen en trekken ze de wereld rond. "We hebben ondertussen al Marokko, Egypte, Griekenland en Colombia bezocht", legt hij uit, "maar Peru, Libanon, Turkije en Brazilië staan zeker nog op onze bucketlist", voegt zijn vriendin Heleen eraan toe. "Het zijn geen plezierreisjes", benadrukken ze. "Onderhandelen over de prijs met de verkoper of over de auteursrechten met de artiest is niet altijd evident. Gelukkig leren we na elke trip bij en kunnen we ons beter voorbereiden op de volgende. Platenmensen zijn best weird. We komen dan in oude kantoorruimtes van platenlabels terecht, waar ze meestal een archief hebben liggen met muziek die ze vroeger uitgebracht hebben, en ontdekken de vergane collecties die sommigen onder hen al jaren aan het verzamelen zijn. Dat is echt wijs om te zien!"

 

 

"Lelijke covers hebben ook goede nummers"

 

 

Gefixed en hersteld
Natuurlijk kunnen ze niet iedere plaat tien keer beluisteren, dus kiezen ze degene eruit die naar hun goesting zijn. Helaas zijn ook niet alle platen of mastertapes die ze tegenkomen in even goede staat. Daarom laten Fred en Mechiel de beschadigde versies in een gespecialiseerd bedrijf in Londen opnemen en restaureren. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat die gekuist worden en de ruis verwijderd wordt. Vervolgens neemt een deskundige in Helsinki (Finland) de digitale files goed onder de loep. De groeven van de LP worden secuur ‘gecut’ en het negatief daarvan gaat naar Duitsland, waar de finale versie in een platenfabriek na elkaar wordt geperst. "De combinatie van het selecteren en opvolgen is het leukste onderdeel. Wat we doen, neemt evenwel veel tijd en moeite in beslag: het is echt een fulltime job. Hoe lang het proces in zijn geheel duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Soms gaat dat redelijk snel en soms minder."


Releases
Drie jaar geleden gingen de twee vrienden van start met hun project. Ze releaseten toen hun eerste single 'Oriental Shake', een mengeling van exotische geluiden uit Italië en Griekenland. Ruim 500 exemplaren gingen als zoete broodjes over de toonbank en hun succes blijft aanhouden. Nu worden ze immers geboekt op evenementen die naar eigen zeggen passen. "Met ons muziekgenre mikken we niet per se op een bepaald doelpubliek, maar we draaien gewoon voor iedereen die ervoor openstaat."
Mechiel legt zijn chique platenspeler op de salontafel, vol met groene kamerplanten en onze kopjes koffie. "Het is er een van het merk Columbia Graphophone Company, gekocht op reis in Japan. Hij is van goede kwaliteit en gaat telkens mee waar wij ook naartoe gaan."

En waar komt de naam ‘Martiko’ dan eigenlijk vandaan? "In verschillende dialecten heeft dat de betekenis van een circusaap. Figuurlijk wordt het ook wel gebruikt voor een onnozelaar of een zot. Het leek ons gewoon tof en het bekt ook goed met een Engelse, Franse of Spaanse tongval. Zelfs over de naam van onze groep hebben we dus grondig nagedacht."

Rock Zerkegem
Zerkegem, een West-Vlaams plattelandsdorp dat gelegen is midden in de Polders. Ook dit jaar heeft het zomerfestival heel wat te bieden voor muziekliefhebbers. Voor de line-up staan veel lokale bands en zelfs internationale bands op het programma, voor elk wat wils.

De muziek van Radio Martiko is niet alleen te vinden op SoundCloud, maar is vooral live te horen op het zomerfestival van Zerkegem, eind juli. "Het wordt zeker de moeite waard om te komen", zegt Mechiel enthousiast. "Aan goede sfeer zal het er niet ontbreken, als je mij vraagt, want we draaien voor alle leeftijden."

"Een grappige anekdote over Radio Martiko om af te sluiten? Wel, we hebben ooit al eens onze vlucht gemist ... Dat was best gênant." (lacht)

Voor tickets en informatie:
www.radiomartiko.be
www.rockzerkegem.com

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload