Vama Veche 2018

June 27, 2018

Vama Veche. Volgens Wikipedia letterlijk vertaald 'Oude Douane', een badplaats in Roemenië met zo'n 178 inwoners. Volgens ons mag die pagina uitgebreid worden met het begrip dat de naam vormt in Brugge. Wij kennen Vama Veche als het gratis zomerfestival van Het Entrepot, dat dit jaar al aan z'n twaalfde editie toe is. We werpen alvast een blik op wat Vama Veche - het festival, niet het dorp - zo speciaal maakt.
 


DE MUZIEK
Op Vama Veche treden elke dag verschillende artiesten op die verschillende genres overstijgen. Wij bekeken het programma en zetten graag per dag een artiest in de kijker.

VRIJDAG 29 JUNI
SYLVIE KREUSCH

De eerste dag Vama Veche is er eentje met veel vrouwelijk geweld op de affiche. Wie de band Soldier's Heart (De Nieuwe Lichting 2013) nog kent of de laatste tijd Warhaus (een vertakking van Balthazar) aan het werk zag, zal deze dame herkennen. De ex-frontvrouw van de eerste band en vriendin van de tweede bands frontman, is begonnen aan een solo-weg in haar muzikale leven. Ze werd ondertussen al vergeleken met Róisín Murphy, Kim Gordon en Florence Welsh en gaf begin mei gesmaakte optredens in Brussel en Gent. Met een eerste single (Seedy Tricks) op zak, komt ze haar kunnen bewijzen op de eerste Vama Veche-dag.

Maar ook met: SCHNTZL, Surma (PT), Yusuf, Nagløed & Catbug.

ZATERDAG 30 JUNI
FÛGÛ MANGO

De Brusselaars van Fugu Mango spelen al enkele jaren iets wat tussen pop, dance en afrobeat heen zweeft en toerden al doorheen Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en verder. Afgelopen februari presenteerden ze in de Ancienne Belgique hun debuutalbum dat vorig jaar verscheen: Alien Love. Deze zomer staan onder andere Dour en Brussels Summer Festival op het programma, maar de aftrap geven ze bij ons.

Maar ook met: Lohaus, Lawrence Le Doux, Jacobin & Low Hili.


ZONDAG 1 JULI
BRNS

Als we klinkers bijkopen, weten we hoe deze bandnaam wordt uitgesproken: Brains. Het Brusselse viertal brengt een experimentele mix van rock en pop en wordt soms vergeleken met Alt-J en King Krule. In 2014 bracht de band het album 'Patine' uit, wat een succes werd. Daarna bleef het echter stil, tot vorig jaar. In sneltempo waren er nieuwe optredens, nieuwe muziek en zelfs een nieuw bandlid. Dit alles leidde tot de release van album nummer drie: Sugar High. Live stellen ze nooit teleur, dus ook niet op het Vama Veche-podium.

Maar ook met: Rumours, Teen Creeps, Fornet, Vaal & Sunflower.

MAANDAG 2 JULI
KING DICK

Wim De Busser wil de muziek die hij onder de naam King Dick brengt niet in één muziekgenre plaatsen, omdat ze te gevarieerd, veelzijdig en wendbaar is. Kortom: moeilijk te omschrijven, maar dat wil niet zeggen dat er niet over nagedacht is. De Antwerpenaar vervulde al meerdere functies binnen muzikale en theatrale producties (we denken aan Zita Swoon Group en Abbatoir Fermé) en maakt sinds 2015 zijn eigen muziek op zijn eigen label: King Dick Records. Dit jaar verscheen zijn derde album op dat label. Amusement gegarandeerd!

Maar ook met: The Tubs, Poppel & it.takes.two.jungle.

DINSDAG 3 JULI
YELLOWSTRAPS

Deze band, bestaande uit drie broers, wordt één van België's grotere urban-talenten genoemd, waarbij we moeten denken aan James Blake of Sampha. Ze werd op de Red Bull Elektropedia Awards uitgeroepen tot meest beloftevolle band en werkte ook al samen met Le Motel. Eind april verscheen hun nieuwe EP: Blame. De moeite waard!

Maar ook met: Umm, Jakomo & it.takes.two.jungle.

WOENSDAG 4 JULI
Hl HAWAII

Tot voor kort nog gekend als GeRoeZeMoeS, brengt Hi Hawaii catchy songs die ze zelf 'experimental fizz pop explosion' noemen, wat door velen ook als 'art pop' wordt bestempeld. De catchy popmuziek werd door de drummer Jens Bouttery en contrabassist Lennart Heyndels al op meerdere plekken in België, Nederland en Duitsland gespeeld. Het Brusselse duo speelde ook al samen met Jef Neve en hadden daarnaast ook nog enkele andere projecten, zoals Jens Maurits Orchestra en How Town.

Maar ook met: Karaoke, Dagobert Dub & Vaginas,
What Eise?

 

Al even opladen met de Vama-Veche spotify-playlist? Hier doe je dat!

 

 

HET TERREIN
Tussen de optredens door - waarbij er dit jaar opvallend veel artiesten zijn die een link hebben met Brugge - staat het terrein ('de festivalweide', zo u wil) niet stil. Dit jaar wordt Vama Veche al voor de tiende keer georganiseerd in het Koningin Astridpark, waar ook de studio, redactie en bar van Villa Bota gevestigd zijn. In de kiosk zal er iedere avond Late Night Theater plaatsvinden, wat zoals steeds een fantastische sfeer zal veroorzaken. Dit jaar werd het theateraanbod zelfs verdubbeld!

In de Botanieken Hof worden een bar én parkrestaurant neergeplant, worden ligzetels uitgeklapt, tafeltjes neergepoot en komt er een grote radio op het dak van Villa Bota te staan, van waaruit de platendraaiers - radiomakers bij Villa Bota - en de DJ's 's avonds muziek zullen staan draaien.

​Er wordt zoals steeds gedacht aan zowel jong als oud. Terwijl de volwassenen een optreden meepikken en/of gezellig wat zitten te drinken, kunnen de kinderen zich ook voldoende vermaken. Dit jaar wordt een grote, houten carrousel neergeplaatst in het grasveld: de Mallemolen. De draaiende beestenboel is een creatie van Bram Deryckere, die met zijn bedrijf De Van Hut alles op eigen houtje maakt. Volgens zichzelf is hij daarvoor uit het juiste hout gesneden.

Ook deze editie blijft ecologie een belangrijk aspect binnen het festival. Het is als het ware een natuurlijke reflex geworden daaraan te denken wanneer er ideeën op tafel worden gesmeten. Zoals sinds enkele jaren het geval is, worden drankjes weer uit herbruikbare bekers gedronken, maar vanaf dit jaar wordt ook het eten geserveerd op composteerbare bordjes en is het bestek gemaakt uit composteerbaar materiaal.

Aan de inrichting van het park wordt dit jaar niet veel gewijzigd. Wel nieuw in de bar van Villa Bota is de aankleding van het podium, waar ook enkele optredens zullen plaatsvinden. Als decor wordt een heuse muur aan LED-strips voorzien, genaamd INTER/ACT, waarvan de lichten niet stil zullen staan. De creatie van Jason Slabbynck, Jordan Slabbynck en Het Entrepot-medewerker Lukas Proot, deed al dienst als derde danser tijdens de dansvoorstelling 'Tinkling I' van choreografe Talitha De Decker bij het kunstenaarscollectief Synart.


HET PARKRESTAURANT
Ook dit jaar zal men in het parkrestaurant wat te eten vinden, al zal dat er iets anders aan toe gaan. Nieuwe chefs van dienst zijn Eva en Tim, die samen foodblog Feu Vif opgestart hebben. Op wekelijkse basis worden er originele recepten gedeeld via de website, op Facebook en op lnstagram. Zij zullen doorheen het festival drie vaste tapasgerechten en dagelijks enkele andere suggesties serveren.

 

Vama Veche loopt van 29 juni tem 4 juli in het Astridpark en is gratis!

Meer info: Facebook of www.vamaveche.be


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload