Een stukje Berlijn in Brugge

June 15, 2018

Een jaar lang gingen het Berlijnse collectief ‘raumlabor’, het Kortrijkse Bolwerk, Brugge(n) voor Jongeren samen aan de slag in het teken van de Triënnale om samen met jongeren een plek van rust, ontmoeting en cocreatie tot stand te brengen. We spraken af met Koen Gadeyne en Bram Nachtergaele van het House of Time voor een gesprek.

 

 

Ontmoeting
“House of Time is een plek waar jongeren kunnen zijn wie ze willen zijn”, volgens Koen. “Om het in het kader van de Triënnale te zeggen: het gaat over ‘liquid times’. Jongeren voelen zich niet altijd thuis de dag van vandaag. Jongeren kijken niet al te veel naar de toekomst. Ze willen gewoon van dag tot dag leven. En hoe kunnen ze hier beter mee omgaan door een plek te creëren waar ze alles zelf kunnen doen en zelf een thuis kunnen bouwen.”

Triënnale wou heel graag samenwerken met raumlabor. Het Berlijnse collectief wil altijd lokaal samenwerken met een doelgroep. “En zo zijn ze eigenlijk bij Brugge(n) voor Jongeren uitgekomen. Dat zijn samenwerkingsnetwerken tussen alle sociale partners in Brugge die werken rond jongeren met een bagage. De jongeren waarmee hier wordt samengewerkt hebben allemaal een rugzakje met een verhaal in. Dat kunnen heel diverse thema’s zijn”, aldus Bram. “Ontmoeting staat hier centraal. Alles wat gebouwd is draait daarrond: ontmoeting creëren en momenten creëren tussen jongeren onderling, maar ook tussen jongeren en de maatschappij. Dat omschrijft zowat de waarden van House of Time. Het is een heel boeiend proces, maar ook een spanningsveld dat je constant voelt.”

In de herfstvakantie ging het project effectief van start met een bouwworkshop op de site aan de oude gistfabriek. De jongeren zeiden wat ze ervan vonden en wat zij wilden bereiken met het hele project. “Het eerste wat er moest komen was de keuken, want dat is waar je ontmoeting hebt”, vertelt Koen. “Je kan samen koken, samen eten, je praat en bent gewoon samen. Dat was het begin van het project. Dan zijn we verder beginnen te bouwen.”

Bram en Koen ontfermen zich in de eerste plaats over het sociale aspect. Raumlabor bekijkt vooral de technische kant en Bolwerk probeert het overzicht te bewaren. “Deze complexe samenwerking creëert soms ook wel spanning”, moet Koen bekennen. “Soms hadden de jongeren het gevoel dat ze zelf niet veel konden doen, vooral dan omdat het soms zeer technisch is. Als het te lang duurde, haakten sommigen snel af. We proberen op voorhand hard na te denken wat we gaan bouwen en vooral hoe, om op die manier de jongeren maximaal te kunnen betrekken.” Bram vult aan: “Het is de bedoeling dat het van de jongeren uitkomt. Er komen veel ontwerpen van de architecten, maar er wordt nooit iets doorgevoerd zonder dat met de jongeren te bespreken. De architecten luisteren echt naar hen en hebben respect voor hun inspraak.”

In totaal werkten een honderdtal jongeren mee aan het project, volgens Bram. “Bij een aantal workshops hadden we dertig man, bij een aantal slechts twee. Er is altijd een spanningsboog. Soms dragen ze het super hard en een week later laten ze het weer los. Maar meestal staan ze er dan weer een paar weken later.” “Je moet ze ook niet meer werven”, vult Koen aan. “Ze komen gewoon af: soms voor een workshop, om te studeren of gewoon om in de boomhut te zitten. De gasten zijn super trots dat ze kunnen meewerken! Bij de opening hebben een aantal jongeren
ook zelf een rondleiding gegeven en dan zie je ze stralen van trots. Een aantal weken terug organiseerde Het Entrepot hier een evenement. Dan kwamen onze gasten ook af en zag je gewoon dat ze het hier echt als hun plek beschouwen.”

“Het is ook een heel laagdrempelige manier van werken met jongeren. Als je in de hulpverlening voor iemand gaat zitten op de bureau is er onmiddellijk een grens”, gaat Bram verder. “Als je hier samen met iemand een plank zaagt aan de machine heb je ook een gesprek, maar dat is helemaal anders. Ze komen veel liever naar hier dan naar je bureau. Als je samen iets creëert, schept dat een band.”

Toekomst


Het bouwen van de site zit erop, maar House of Time blijft nog de hele zomer een ontmoetingsplek, zowel voor de jongeren als voor Bruggelingen en toeristen. Kunstenal houdt iedere zaterdag de 'Bar Jafar' open en heeft er een eigen programmatie met workshops, picknicks, een foodtruck … Maar ook Bram, Koen en hun collega’s gaan gewoon door met hun workshops op woensdagnamiddag (wekelijks) en zaterdagnamiddag (tweewekelijks). “De site is mooi, maar het moet wel leven ook. Het is echt een stukje Berlijn in Brugge”, vindt Koen. “We zouden niets liever hebben dan dat heel wat andere organisaties hier activiteiten komen organiseren of samenkomen. Hopelijk moeten we het House of Time ook niet sluiten met het einde van de Triënnale in september. Brugge begint echt op te leven en dat moeten we blijven ondersteunen met projecten zoals dit. Maar dat zal wat lobbywerk vergen bij de stad.”

House of Time is iedere dag open van 12.00 tot 18.00. Iedere zaterdag 'Bar Jafar' van 14.00 tot 23.00. Je vindt House Of Time aan de Oude Gistfabriek, ingang via de Wulpenstraat.

Meer info: www.triennalebrugge.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload