De SLESH/bar verhuisd en vernieuwd

June 12, 2018

Als ik de SLESH pop-upbar binnenwandel, hangt de verfgeur er nog in de lucht en zien de muren er nog maagdelijk wit uit. Toch hangt er al veel gezelligheid en straalt de nieuwe coördinator, Robin Van Oyen, vooral heel veel goesting uit. Gezelligheid en goesting, meer is er niet nodig om deze ondernemingsbar nieuw leven in te blazen op een nieuwe locatie.
 

 

 

 
De SLESH/bar is nog maar pas verhuisd naar wat vroeger de oude Snuffel was. Laat het ons nog een keer zo noemen, de oude Snuffel, heel erg gekend onder die naam bij de Brugse jeugd. “Toch hopen we dat deze naam geleidelijk aan uitsterft en dat het effectief de SLESH/bar wordt”, lacht Robin.

 

De SLESH/bar is echter niet zomaar een bar zoals er dertien in een dozijn zijn. Het is zelfs geen nieuw jeugdhuis. “Jongeren zijn er bijvoorbeeld welkom op woensdagnamiddag na school om te studeren, of om aan projecten te werken. Het is niet de bedoeling dat wij de zaterdagavond open zijn tot 3 uur ’s nachts. Wij willen een soort verlengde van het Jeugdhuis Comma zijn, een uitgestrekte arm van het huidige jeugdhuis”, legt Robin uit. “De locatie van de Comma is aan de stadsrand en dat is ideaal om feestjes te geven. Daar mogen we lawaai maken. Willen we jonge gasten aanspreken en inspireren, dan is de binnenstad daarvoor een interessantere locatie. Hier bevinden we ons tussen Howest en de Middenschool.”

 

Ondernemen mag tegenwoordig dan hip en trendy zijn, bij de SLESH/bar willen ze het ondernemerschap effectief concretiseren, altijd met die Comma-twist. “We willen tonen dat ondernemen ook rock-’n-roll kan zijn.” SLESH is het ondernemersproject van Jeugdhuis Comma, de SLESH ontmoetingsruimte en ondernemersbar dienen als vaartuig om het project actief te vertegenwoordigen. “We willen jongeren tussen pot en pint aanspreken en hen enthousiast maken om aan de slag te gaan met hun idee. Onze bedoeling is vooral om de ondernemingszin bij jongeren te prikkelen op een heel laagdrempelige manier. Het is niet altijd evident om een bepaald gek idee uit te werken. Wij willen jongeren doorverwijzen en hun een netwerk aanbieden. Het is weliswaar niet de bedoeling dat we heuse ondernemers gaan klaarstomen. We willen jongeren prikkelen, hun de taste meegeven van het ondernemen.”

 

"We willen tonen dat ondernemen ook rock-’n-roll kan zijn."

 

 

Hoe gaat het dan concreet allemaal in zijn werk, vragen we Robin. Er is onder andere een ondernemerseiland. Daar kan gepraat worden, kunnen er ideeën uitgewisseld worden, en kan er doorverwezen worden naar andere ondernemerspartners zoals Haven en Turbo. Tijdens de vaste openingsuren zal het ondernemerschap actief gepromoot worden. Er zullen bijvoorbeeld intake formuliertjes aan de bar liggen waar jonge gasten hun ideeën kunnen delen en zo een traject kunnen afleggen met SLESH. “Zelf wil ik met zo weinig mogelijk ideeën op de proppen komen. Niet omdat ik lui ben, of er geen zin in heb,” grapt Robin, “maar omdat het de bedoeling is dat de jongeren zelf invulling geven aan de bar, en dat we het samen uitwerken. We hebben trouwens niet alleen de bar. Er zijn nog twee ruimtes achteraan, en een grote zaal. Ook de oude douches van de oude Snuffel kunnen perfect gebruikt worden voor bijvoorbeeld tentoonstellingen of exposities. Er is verder al het idee om een keer in de maand een platenmarkt te organiseren.”

 

Robin geeft het hier mooi aan. De SLESH/bar biedt tal van mogelijkheden en zal vooral draaien tijdens evenementen, happenings, tentoonstellingen, markten, exposities, … die ingevuld moeten worden door jong en creatief talent. “In juni nemen we bijvoorbeeld deel aan Midsummer’s Eve in de Ezelstraat, een ideaal moment voor de jonge dj’s om hun kunsten te showen. In augustus nemen de artiesten van Binnenstebuiten dan weer onze bar over, en toveren hem op een creatieve manier om tot een fantastische expositieruimte.” De SLESH/bar wil vooral heel breed gaan met zijn activiteiten. “Wanneer er een brede waaier aan activiteiten wordt aangeboden, zullen er ook meer jongeren en vrijwilligers aangetrokken worden.” Wil je zelf graag de handen uit de mouwen steken? De SLESH/bar kan nog altijd extra hulp gebruiken.

 

 

 

En dan gaan we even de dromerige toer op. Want wanneer is zo’n project nu geslaagd? De SLESH pop-upbar is een pop-up, en dus van tijdelijke aard. Voorlopig zal de bar bestaan tot december. Of er daarna nog plaats is voor het project hangt af van subsidies. Het is wel Robins eerste grote droom. Daarnaast hoopt hij iets te kunnen loswrikken bij jongeren. “Als we zaadjes hebben kunnen planten bij de jonge gasten en als ze later zeggen ‘Weet je nog die keer in de SLESH/bar dat …’ dan is het voor mij al grotendeels geslaagd. Het zou fantastisch zijn, mochten we een soort van legacy hebben kunnen achterlaten, omdat er hier van alles gecreëerd is, omdat er hier veel gebeurd is.”

 

PRAKTISCH

De SLESH/bar is geen gewone bar, daarom gelden er ook wat andere openingsuren:

Woensdag: 11u-17u/Donderdag: 16u-20u/Vrijdag: 16u-22u

 

Tijdens de week blijft de ruimte toegankelijk en bruikbaar voor jongeren die een meerwaarde kunnen betekenen voor het project met hun ondernemend talent, ideeën, kennis, creatieve hersenspinsels, … Bijna alles is bespreekbaar binnen het ondernemend kader van SLESH! Ideetje? Ga ervoor.

 

De SLESH/bar helpt je op weg. Robin kan je bereiken via robin@jhcomma.be, de SLESH/bar vind je in de Ezelstraat.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload