Superchiller of superondernemend? Het Hoofdkwartier stelt haar deuren voor je open

June 8, 2018

Het Hoofdkwartier: klinkt als een clubhuis, maar dan één zonder lidkaart, want iedereen is welkom; jongeren, ondernemers, muzikanten, gezinnen, foodies en zelfs honden. In deze pop-up locatie, uitgebaat door Nick Spanhove, Bram Loosveldt en Cibe Vandewalle, valt er elke week wel iets te beleven. Op donderdag en vrijdag is de pop-up bar open en ben je welkom voor een afterwork. In de weekends worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

 

 

Het Hoofdkwartier bevindt zich net buiten Brugge, achter een kleine gevel. Deze bar met verrassend grote en zonnige tuin is een absolute aanrader voor de zonnekloppers onder ons. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Nick Spanhove, alias de Kaasconnaisseur, om in dit pand een fysieke winkel te starten om zijn kaasplanken te verkopen.

Bram: “Nick vond dit wel een te groot risico om alleen uit te baten. In een impulsieve bui heb ik toen gezegd: je moet dat niet alleen doen, we doen dat gewoon samen en we maken er een volledige pop-up locatie van. Met twee kregen we het verhaal niet volledig rond en we voelden aan dat er nog een derde persoon bij moest. Mensen met ideeën of met projecten die een locatie zoeken zijn hier welkom. Cibe was op dat moment ook vragende partij om naast haar job als leerkracht iets rond gezonde, veganistische voeding te doen.”
Cibe: “We hebben ook al een paar keer samengewerkt, bijvoorbeeld bij Gent Jazz, dus Bram wist wel wie hij in huis haalde.” Organiseren is Bram niet vreemd. Hij heeft al heel wat ervaring achter de rug bij projecten en evenementen zoals Gent Jazz, Voorsmaak, Bomboclat... Hij neemt dan ook de financiële taken van het Hoofdkwartier op zich, naast het netwerken en zoeken naar nieuwe projecten.

De inrichting en de meubels van Het Hoofdkwartier liet het trio over aan interieurontwerpster Julie Blanckaert (Oekaf!). Dit vanuit hun filosofie om jonge creatievelingen een kans te geven hun ideeën uit te werken. Cibe: “We willen een veilige omgeving bieden aan starters om te kijken of hun concept werkt en ze de mogelijkheid geven dit uit te proberen.” Bram: “Voor Julie is dit een uitstalraam, een mooi visitekaartje.” Het hoofdkwartier is niet enkel voor ondernemers toegankelijk. Bram: “Je kan het Hoofdkwartier ook gebruiken voor een privéfeest, barbecue met vrienden en familie, of je kan de ruimte huren voor een dag, week, maand..


“We willen het gevoel geven dat je in je eigen tuin zit.”


Say Cheese
Naast het uitbaten van de pop-up bar werken Nick en Cibe ook afzonderlijk hun eigen concept uit in het Hoofdkwartier. Nick organiseert er onder andere kaas- en wijnavonden onder de Kaasconnaisseur en voorziet kaas tijdens het afterworken. Er is ook een afhaalpunt voor zijn kaasplanken. Cibe zorgt voor enkele hapjes in de bar en daarnaast bereidt ze op evenementen een vegetarisch of veganistische maaltijd.
Cibe: “Ik voorzie vegetarische hapjes, maar wil dat niet zo verkondigen, omdat dat in Brugge nog altijd niet zo trekt. Ik wil er voor zorgen dat de mensen zonder het te beseffen vegetarisch hebben gegeten. Ik kom uit Gent, waar die vegetarische, veganistische en alternatieve dingen mega popt en boomt, maar hier werkt dat nog iets minder. Mijn bedoeling is wel mensen bewust maken en zeggen: hé, het is oké om 1 keer in de week geen vlees te eten.”
Bram: “We zijn aan het denken om eventueel een vegan food festival te doen.”
Cibe: “De kazen van Nick passen niet in mijn idee van ecologisch eten, maar dat maakt niet uit. We doen elk ons eigen ding, het zijn verhalen die naast elkaar lopen. We willen een breed publiek aantrekken.”

Go Loco Buy Local
Het concept van ecologisch eten trekt Cibe door in het organiseren van de ‘Buurderij’.
Cibe: “De buurderij is een bestaand concept, wij zijn de 52e buurderij in Vlaanderen.” De Buurderij brengt consumenten en producenten/boeren binnen een straal van 30 kilometer bijeen. Het idee is korte keten: rechtstreekse producten van boer tot consument. De bestelling kan je online op de website van buurderij plaatsen. Je kan er naast groenten en fruit ook zuivelproducten en zelf lokale biertjes vinden.
Cibe: “Eén keer per week komen we samen, waarbij de consumenten de producten komen ophalen en de producenten dan een woordje uitleg komen geven zodat je de persoon aan de andere kant van het productieproces ziet. Als consument heb je zelf de keuze wat en hoeveel je bestelt. Het is niet zo dat het met een vast samengesteld pakket is. Je moet het ook niet elke week doen, dus je hangt niet vast aan een abonnement. De vrijheid die je als consument hebt is heel tof. De pakketten ophalen kan je vanaf 17u30 tot 21u, wat ook een voordeel is als je lang moet werken. Je kan ook binnenspringen en je pakket ophalen, zonder met de boer te praten.”
Bram: “De Buurderij is een perfect voorbeeld van wat we in het Hoofdkwartier willen doen.”
Cibe: “De locatie is ideaal. Er is ruimte en accommodatie voor. Hier kan ik uitproberen wat ik eventueel op lange termijn wil doen.”

Naast de evenementen, brunches, barbecues, speeddates die georganiseerd worden, ben je in het Hoofdkwartier ook aan het juiste adres om te chillen in de zon. Er staan ligzetels en vuurkorfjes. Er wordt zelf nagedacht over het bouwen van een podium en cocktailbar. Of Brugge nood had aan dit idee?
Cibe: “Er zijn veel mensen die binnenkomen en zeggen: “Awel dat is nu echt eens iets wat Brugge nog niet had.”
Bram: “Een grote afgeschermde zonnige tuin, dat is wel leuk hé, het is een mini park. Er zijn veel pop-up bars, maar wij willen niet claimen dat we de hipste of populairste zijn. We mikken ook op mensen in de buurt: een leuke plaats of terras om met je kinderen te komen eten of drinken.”
Cibe: “We willen het gevoel geven dat je in je eigen tuin zit.”

De ommuurde tuin biedt heel wat mogelijkheden. Op 3 juni start dan ook het eerste hondencafé. Honden kunnen hier naar hartelust in de tuin ravotten, terwijl de baasjes genieten van een drankje. Er worden ook aangepaste hondensnacks en speeltjes voorzien. Dit initiatief kwam tot stand in samenwerking met Nicolas Compernolle en zijn reeds beroemde hond Tudor. Het hondencafé zal maandelijks plaatsvinden.

Het Hoofdkwartier is een pop-up voor de komende zomermaanden. Wat met de toekomst ervan?
Bram: “We weten nog niet zeker hoe lang dat gebouw hier zal staan: is dat één of twee jaar? We weten zeker dat het tot 14 oktober kan, eventueel wel langer. We zouden september en oktober er nog bij nemen. We moeten inspelen op mooie dagen, want die tuin is echt wel een troef.

 

Meer info over komende evenementen vind je op de facebookpagina van Het Hoofdkwartier.
Noorweegsekaai 11 - 8310 Sint-Kruis

info@hethoofdkwartier.be
www.dekaasconnaisseur.be
www.boerenenburen.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload