FRANTIC SKATEBOARDS

June 3, 2018

 

 

Op 1 Juni vond in Jeugdhuis Comma de 2e editie van Frantic Fest plaats. Een evenement georganiseerd door Frantic Skateboards. Op een broeierige lenteavond in een bruine Brugse kroeg zaten wij samen met mede oprichter Roy Denys om hem het vragenvuur aan de schenen te leggen.

 

 

Hoe kwam Frantic Skateboards tot stand?
“Op mijn veertiende begon ik te skaten. Ik werd betoverd door de cultuur en verdiepte mij in de geschiedenis en sfeer ervan. Het werd snel een passie en de prioriteit in mijn leven. Mijn vader is schrijnwerker en heeft thuis zijn eigen atelier dus zag ik de kans om zelf decks te fabriceren. Ik maakte sixties geïnspireerde cruiser decks en planken die in de seventies bekend werden door de Z-Boys uit de California skatescene. Het werd al snel een heel dure hobby. Al dat hout kostte redelijk wat geld en ik spendeerde ook veel tijd in mijn vaders werkkot.”

“In 2012 sloeg het noodlot toe en brak ik mijn arm op verschillende plaatsen na een harde val bij het skaten. De volledige revalidatie duurde bijna een jaar waarvan ik zes maand thuis moest zitten. Vallen en opstaan is een belangrijk onderdeel van skaten dus besefte ik dat het risico heel groot werd om mijn arm onherroepelijk naar de zak te helpen als ik bleef gaan. Skaten zou voor mij jammer genoeg nooit meer hetzelfde zijn.”

“Tijdens mijn revalidatie moest ik me bezighouden en verdiepte ik me in andere passies om te kunnen omgaan met de verveling en de emotionele klap die het besef vergezelde. Ik verkende art deco en nouveau kunststromingen, oude etsen, macabere werken en
beluisterde gigantisch veel muziek uit de sixties en seventies. Dat laatste ontdekte ik dankzij het bekijken van skate videos van o.a. Fred Gall of merken zoals Baker Skateboards en Emerica. Er opende zich een hele nieuwe horizon aan muziek. Oudere bands zoals The Grateful Dead, Led Zeppelin, Jefferson Airplane en Black Sabbath stonden non-stop op repeat thuis. Ik ontdekte ook dat veel pro skaters zich naast dat ook vaak bezighouden met het maken van muziek. Op hun beurt ook geïnspireerd door de rockmuziek uit de jaren zestig en zeventig. Pro's zoals Mario Rubalca en Riley Hawk spelen ook in psychedlische acid rock bands Earthless en Petyr. Zo ontdekte ik dat een groot deel van de California skatescene hard zit verwoven met de lokale muzikale scene daar.”

“Rond zomer 2012 leerde ik Charles Degeyter kennen. Hij was toen reeds bezig met het ontwerpen en tekenen van posters voor bands en hun optredens. Ondertussen heeft Charles al heel wat naam gemaakt met posters voor Queens of the Stone Age, Swans, Deftones en vele andere bands die binnen het Frantic kader passen. Naast skaten deelden we dus dezelfde passies. Ik had een nieuwe soulmate gevonden. Wat later haalden we ook schilder Maarten Couvreur erbij en speelden we met het idee om onze gemeenschappelijke passies te verwerken in een nieuw project. Een skate brand met coole deck designs en rock allures. Een ode aan de oude skatescene terwijl we toch ons eigen ding doen. Ikzelf had de ideeën maar niet het talent om die om te zetten in iets visueels. Dat liet en laat ik nog altijd over aan Charles.”

“In Juni 2014 zag Frantic Skateboards voor het eerst het daglicht en al snel moesten we samen beslissen over een groot risico. In oktober dat jaar vond de eerste editie van Desertfest België plaats. Een festival dat niet alleen overloopt van bands waar wij bij Frantic grote fan van zijn maar ook de spirit van het merk perfect vertegenwoordigt. Op de koop toe had Charles al posters gemaakt voor enkele van de bands die daar optraden. Hij mocht ook de officiële affiche van het festival ontwerpen. We namen contact op met de organisatie en kwamen tot een deal. Frantic Skateboards zou het officiële Desertfest deck maken en verkopen op het festival. De oplage was gelimiteerd tot 10 stuks en was op de eerste dag al volledig uitverkocht. Het was een goeie zet want het gaf ons heel wat exposure bij onze doelgroep. Dat zijn zowel de bezoekers van zo'n festival als de bands die er optreden.”

 

“Het gaat om de liefde voor het skaten. We blijven zo puur mogelijk.”

 

Heeft Frantic Skateboards een doel? Is er een boodschap die jullie willen sturen naar de wereld?
“Zoals je wel kan merken is het een expressie en extentie van onze passies. We willen mensen met eenzelfde mindset bereiken. Wanneer ze een skate shop binnenwandelen, dan willen we dat onze producten opvallen voor hen en dat ze ertoe worden aangetrokken. We zijn verre van elitair en willen dat koste wat het kost vermijden. We willen aandacht geven aan pure mensen met het hart en brein op de juiste plaats. Daarom niet de beste skaters ter wereld maar wel die met een goeie mindset en degelijke skill.
We willen dergelijke skaters sponsoren omdat we geloven dat ons merk leeft door de mensen die het vertegenwoordigen. Het zijn de riders die voor exposure zorgen. Zij zijn de echte ambassadeurs van Frantic. We proberen dan ook zoveel mogelijk te filmen en foto's te nemen om op onze sociale media te delen, iets wat nogal moeilijk geworden is door de gigantische omvang van sociale media. Vroeger keek je elke maand reikhalzend uit naar de nieuwe VHS die zou uitkomen en vandaag word je langs alle kanten gebombardeerd met zotte tricks.”

“Het gaat om de liefde voor het skaten. We blijven zo puur mogelijk. Daarom zijn we bij Frantic ook geen grote liefhebbers van competities. Zoiets kan voor goeie exposure zorgen maar legt teveel druk op de riders. Het is en blijft een momentopname. Je kan tijdens die 30 seconden toevallig denken aan wat je die avond gaat eten en volledig uit het moment gehaald worden. Bij ons draait het meer om de lifestyle, de mindset. We willen dat iedereen z'n eigen ding doet. We willen er niet rijk mee worden."

 

 

Volg Frantic op Instagram & Facebook!
Lees het volledige interview in BLVRD#04

  

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload