The Jamm: nieuwe ruimte voor Brugse bands

April 24, 2018

Jonge muziekgroepen die het beu zijn op zolder of in de kelder te repeteren, kunnen sinds kort in The Jamm terecht. Ondernemer Dirk Defauw bouwde naast een atelier voor zijn handgemaakte Exclusive Drums ook vier splinternieuwe repetitieruimtes om de Brugse muziekscene te ondersteunen. “Ik vind repeteren voor een band heel belangrijk; het is niet alleen goed voor de muziek, maar ook een verschrikkelijk leuke hobby.”


Het is even zoeken naar The Jamm die half verborgen ligt tussen het gebouw van Bond Moyson en de Mercedesgarage aan de Pathoekeweg. Wanneer je binnenkomt, word je echter meteen overvallen door hoe verzorgd alles is afgewerkt. In een vorig leven had Defauw een eigen interieurbedrijf en dit is duidelijk te merken aan de inrichting van het drumatelier en de studio’s. “Ik wilde niet zomaar repetitieruimtes maken,” vertelt hij. “Alles moest perfect in orde zijn en ik heb dus niet graag dat mensen dit repetitiekoten noemen. Dit zijn geen koude, vochtige of stoffige koten; elke ruimte is voorzien van een zanginstallatie en in alle studio’s staat ook een drum.” We gaan een van de repetitieruimtes binnen voor ons gesprek. Dat Defauws studio’s comfortabel ingericht zijn, wordt meteen bevestigd door de lederen zetels waarin we gaan zitten en de goedgevulde minibar naast ons. Allons-y!

 

Overkoepelend concept
Defauw kocht het pand zo’n twee jaar geleden en begon met de verbouwingswerken in 2017. Hoewel de repetitieruimtes nu het grootste deel van The Jamm innemen, was dit oorspronkelijk niet zo gepland. “Die ruimtes zijn er pas gekomen doordat ik een plaats zocht om mijn drums te bouwen. Toen we dit gebouw kwamen bekijken, stond het me meteen aan, maar het was te groot om enkel als atelier te gebruiken. Ik dacht eerst om de bovenverdieping te verhuren als kantoorruimte, tot ik de ingeving kreeg er repetitieruimtes van te maken, wat veel beter zou passen binnen het grotere concept.”

Toen Defauw wat later ontdekte dat er in Brugge een tekort was aan plaatsen waar muzikanten kunnen repeteren, besloot hij om zijn droom te verwezenlijken. “Ik heb eerst een akoestisch ingenieur aangesproken om alles te helpen berekenen. Daarna heb ik op basis van zijn studies de plannen zelf uitgetekend en uitgevoerd. De verbouwingen namen in totaal zes maanden in beslag omdat we vier studio’s box-in box moesten maken die allemaal erg veel isolatiemateriaal nodig hadden.”

 

“Geïnteresseerde bands betalen

tussen de 50 en 75 euro

per sessie van vier uur.”


Muzikale hub
The Jamm heeft niet meteen een specifiek publiek in gedachten. Geïnteresseerde bands betalen tussen de 50 en 75 euro per sessie van vier uur en hebben naast een minibar, zanginstallatie en drum bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om gebruik te maken van lockers, versterkers, keyboards en zelfs een geluidsman om een demo op te nemen. “Voor een hele dag opnemen vragen we 400 euro,” geeft Defauw mee. “Op die manier proberen we jonge bands met een beperkt budget toch de kans te geven iets op cd te zetten om mee aan de slag te gaan.”

Of Defauw The Jamm ook wil uitbreiden tot een Brugse opnamestudio? “Niet direct. Ik zou me liever volledig richten op de repetitieruimtes omdat ik dat samenkomen voor een band echt belangrijk vind. Daarnaast wil ik het aanbod aan versterkers verder uitbreiden zodat gitaristen gewoon kunnen komen, een versterker kunnen kiezen en beginnen spelen.” Ook het sociaal contact tussen de bands vindt Defauw erg belangrijk. Zo hoopt hij dat The Jamm op termijn kan uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor lokale muzikanten. Door workshops en huiskamerconcerten te organiseren probeert The Jamm jonge bands bijvoorbeeld een belangrijk duwtje in de rug te geven.

Schoenmaker blijf bij je leest
Naast repetitieruimtes vind je in The Jamm ook het atelier van dat andere project van Defauw: ‘Exclusive Drums’. Uit hout dat anders voorbestemd zou zijn voor de brandstapel, maakt hij unieke stave shell drums die erg gerespecteerd worden door het professionele muziekcircuit. Volgens Defauw zelf een uit de hand gelopen interesse: “Ik ben altijd van het principe geweest dat een schoenmaker bij zijn leest moet blijven. Maar als je zelf drummer en houtbewerker bent, dan duurt het niet lang voor andere drummers je beginnen aan te sporen om ook zelf iets te maken. Ik ben dan toch informatie beginnen op te zoeken en een vijftal jaar geleden maakte ik mijn eerste snaredrum.”

Drums met een verhaal
Werken met gerecycleerd materiaal heeft volgens Defauw enkele duidelijke voordelen. Hij wijst naar het drumstel dat opgesteld staat in de studio waar we zitten en legt uit dat het hout dat ik zie uit een oude trap komt. Hout dat “veel te goed is om op te branden” geeft hij zo een tweede leven. Ik leer al snel dat je het zo gek niet kan bedenken of Defauw maakte er een drum van: trappen, bedden en deuromlijstingen passeerden blijkbaar al de revue.

Dat laatste voorbeeld is zelfs extra speciaal voor Defauw: “De omlijsting van die voordeur kwam uit het appartement van mijn vriendin haar oma die gestorven is toen ze 102 was. Het hout was nog in goede staat en elke keer als we die trommel zien staan moeten we aan haar denken. Dat maakt hem natuurlijk wel erg speciaal.”

 

Benieuwd naar de ruimtes? Op vrijdag 27 april kan je in The Jamm terecht voor de huiskamerconcerten “Lokale Helden” i.s.m. Poppunt (eventlink)

The Jamm: Pathoekeweg 34c
 

Repetitieruimtes vanaf 50 euro/4 uur
De eerste sessie is gratis.

 

 
www.thejamm.be
fb.com/thejamm

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload