J+ Dance Crew: een Brugse dansgroep met New Yorkse invloeden

April 20, 2018

 J+ Dance crew ken je misschien al van hun verbluffende auditie in het programma Belgium’s Got Talent. Achter deze 16 pittige danseressen staat hun coach en choreografe Jocelyn Joosten. Jocelyn (28) trotseert elke zondag de files van Antwerpen naar Brugge om deze meisjes te begeleiden en haar droom J+ Dance crew uit te bouwen. Vanavond (20/4) kan je op VTM live meevolgen of ze doorgaan naar de finale.

 

Hoe het allemaal begon
Jocelyn startte al vroeg met dansen. “Op mijn tiende ben ik beginnen dansen in Dansschool Ramon in Brugge. Daar volgde ik een uurtje in de week Disco Funky Hip Hop. Algauw werd ik gevraagd om mee te dansen voor competities. Aangezien mijn ouders me daar nog wat te jong voor vonden en ik al heel wat hobby’s op het programma had, heb ik daar toen mee gewacht. Op mijn vijftiende ben ik dan toch beginnen competitie dansen.”

Naarmate Jocelyn ouder werd en begon te studeren in Gent danste ze op een bepaald moment 30 uren in de week. “Eigenlijk was mijn leven alleen maar naar school gaan en trainen. Het is wel zwaar geweest en ik heb er veel uit geleerd. Door zoveel uren te dansen heb ik leren focussen op wat ik wil voor mezelf. Daardoor weet ik nu heel goed welke richting ik met mijn eigen team wil uitgaan.”

In 2013, na haar studies, vertrok Jocelyn voor 4 maanden naar New York voor een dansopleiding. Daar volgde ze zes op zeven dansles in Broadway Dance Center en werd ze begeleid door een mentor. “In Gent heb ik een specifieke fusion van de stijlen modern en hiphop geleerd: een mix van harde korte bewegingen en dan lange bewegingen Ik wou hier graag in verder gaan, maar was daar nogal onzeker over. In New York werd ik enorm gestimuleerd om voor mijn eigen ding te gaan, dat heeft me een goeie boost gegeven”.

Onmiddellijk na haar opleiding in New York startte ze met de oprichting van J+ Dance Crew in Brugge. Bij de start kon Jocelyn op 8 meisjes (waaronder haar zus) rekenen. “De meisjes bij wie ik aanklopte volgden bij mij al een recreatieve of privéles. Ik maakte ook solo of duochoreografieën voor hen voor wedstrijden. Deze meisjes waren dan ook enthousiast om hierin mee te stappen. Het begin was een testfase. We probeerden, legden een pot samen om een zaal te betalen, maakten een video, dansten op kleinschalige feesten.” Het tweede jaar begon het serieuzer te worden. “Ik schreef ons in voor wedstrijden. We hebben dan ook onze allereerste wedstrijd ‘Ambassadeur Urban Dance’  georganiseerd door Danspunt gewonnen en zo is alles in stroomversnelling geraakt. We mochten in diezelfde periode voor Unicef en de koningin een flashmob maken ter gelegenheid van 25 jaar kinderrechten. Ik had het zelf niet zo gepland, maar dit is zo gekomen.”

Jocelyn is de leading lady achter J+ Dance Crew. Naast de administratieve taken doet ze ook al het artistieke werk. Dat betekent vooral het bedenken van de choreografieën. “Ik heb het heel moeilijk om dat uit handen te geven. Ik heb zo’n specifieke visie en het is niet omdat ik niemand vertrouw, maar ik ben er zeer beschermend over. Ik werk nu wel steeds vaker met de dansers samen. Zo werk ik graag met hun persoonlijkheden. Ik heb een idee of een beeld in mijn hoofd. Die sfeer, expressie of een bepaalde opstelling zie ik voor me en dan ga ik met hen ‘labben’: dat betekent dat je met je dansers zelf experimenteert. Daarnaast heb je ook puur choreo, dat bereid ik thuis voor en leer ik hen aan, maar ook dan sta ik open voor hun input. De meeste meisjes dansen al vijf jaar, van bij de start van J+, bij mij. Ze weten goed wat ik bedoel en meestal heb ik maar een half woord nodig om aan te geven wat ik wil. Dan beginnen ze mee te denken. Zo creëer je de mooiste dingen. Ik heb liever dat de dansers iets op hun eigen manier doen, dan dat ze krampachtig een beweging van mij moeten overnemen.
 
Dansen met een boodschap
Jocelyn wil met haar choreografieën een boodschap meegeven aan de toeschouwer. Ook haar productie die plaatsvindt in mei is opgebouwd uit een verhaal dat bestaat uit vijf hoofdstukken. “Ik wil dat de mensen nadenken over de show”. De inspiratie hiervoor vindt Jocelyn in alledaagse dingen en eigen ervaringen. “Soms wandel ik op straat en observeer ik iets, of hoor ik een bepaald liedje, dan krijg ik daar al een idee over. Ik werk vaak vanuit beelden. Bijvoorbeeld, in één van mijn nieuwe stukken werk ik vanuit een doornstruik. Dan wil ik dat de dansers met hun vingers die doorns nabootsen. Als ik me geblokkeerd voel moet ik gaan wandelen, dat helpt mij om los te komen, ideeën op te doen. Daarnaast kan ik ook presteren onder druk. Ik kan uren piekeren over een choreografie en dan de laatste tien minuten plots een volledige dans bedenken.”

Naast de alledaagse dingen is Jocelyn ook veel bezig met muziek voor de dans. “Ik gebruik vaak filmmuziek en muziek afkomstig uit series, omdat ik de sfeer zo goed vind. De muziek van ons nieuw stuk komt van de serie ‘Dark’. Heel vaak zie ik een film in de cinema en vind ik de sfeer zo geweldig, dan ga ik al die muziek beluisteren op Spotify en dan linkt Spotify me verder naar muziek die daarop lijkt. Daar kan ik uren aan spenderen. Veel mensen weten dat ook en geven me dan tips daarover. Meestal doe ik m’n ogen toe en beluister ik zo het volledige liedje. Als ik direct iets voor me zie, houd ik deze muziek aan de kant. Ik vind het ook belangrijk dat mensen nieuwe muziek horen, ervaren en voelen. Commerciële muziek ga ik niet gauw in een J+ show steken, ik voel daar meestal niets bij. Ik hou ook wel van wat drama in mijn dans, dat vereiste specifieke muziek .”

 

“Ik kan uren piekeren over een choreografie
en dan de laatste tien minuten
plots een volledige dans bedenken.”

 

J+ Dance Crew typeert zich door een hechte groep te zijn. “We kennen elkaar door en door en zijn er voor elkaar. We zijn ook een soort vrienden-familie groep. De choreografieën die wij doen zorgen ervoor dat je connectie krijgt met elkaar. De dansers moeten zich kwetsbaar opstellen, of de opstellingen wijzigen vaak waardoor de dansers constant rekening moeten houden met elkaar.” Sinds dit jaar is er ook een Mini Dance Crew bijgekomen. Dit zijn zes meisjes tussen 10 en 12 jaar. Hierbij hanteert Jocelyn dezelfde filosofie. “Ik wilde het ook klein starten, zoals bij de grote, omdat je dan kan trainen en drillen van het begin en dan kan je ook heel persoonlijk werken.”

Jocelyn woont nu bijna twee jaar in Antwerpen. Of ze ooit heeft overwogen daar J+ te starten? “Brugge is mijn home town. Ik voel me hier het best als lesgeefster. Hier kan ik mezelf zijn. In andere steden voel ik me nog steeds de vreemde eend in de bijt. Dit komt enerzijds door mijn dialect en ook omdat ik graag wat afwijk van de mainstream in mijn lessen. In Brugge voel ik me 100% op m’n gemak en die spontaniteit en zelfzekerheid heb je nodig om moeilijkere choreografieën met een boodschap te creëren. Daarnaast werd J+ ook erkend in Brugge als een Brugse sportvereniging. “Annick Lambrecht heeft daar mede voor gezorgd. Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om J+ naar Antwerpen te brengen. Het zou niet werken, denk ik.”

Jocelyn schreef J+ Dance Crew in voor Belgium’s Got Talent, de talentenshow op VTM. “Ik wou dat de dansers dit eens meemaakten. Ik heb het zelf nooit gedaan. Voor tv dansen is toch een speciale ervaring met al die camera’s. Ik wou ook graag eens mijn idee uitgewerkt zien op het podium van Belgium’s Got Talent. Die belichting en locatie zouden wij zelf nooit kunnen bekostigen.

Als Jocelyn mag dromen over bergen geld, dan zou ze het liefst drie dingen verwezenlijken: ”Eerst zou ik een studio willen bouwen. Het zou een plek moeten zijn waar de dansers kunnen trainen, kunnen zijn, een thuis creëren, met natuurlijk een mooie danszaal. Je biedt een plek waar iedereen kan komen. Zonder altijd geld te vragen. Ik zou er geen grote school van maken. Ik hou van kleine dingen, daar schuilt de kracht in. Het persoonlijke vind ik te belangrijk. Ik wil wel groeien, maar wil het meer een community of familie maken. Daar ben ik nu al kleinschalig mee bezig. Daarnaast zou ik ook graag met J+ de grote danssteden afreizen. Met iedereen naar New York. Zodat ze dat met hun eigen ogen zien, de sfeer meekrijgen. Op onze privéjet en we zijn weg: gaan trainen, absorberen. Als laatste zou ik graag een volledige kledinglijn op de markt willen brengen: van ondergoed tot jassen. We hebben nu al enkele kleren en tassen met zelfontworpen logo’s. Daar ben ik best wel trots op.”

 

 

Deze avond (20/4) kan je op VTM zien of J+ mee mag naar de liveshow van Belgium ‘s Got Talent. Wie J+ Dance Crew live aan het werk wil zien kan op 12 en 13 mei naar hun dansshow ‘Tunnelvision’. De show bevat 5 hoofdstukken en combineert muziek, dans en beelden (van Robbe De Cloedt). Voor tickets & info: jplus.dancecrew@gmail.com


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload