Wien is 't Hof van Commerce?

April 17, 2018

 

De naam zegt u wellicht iets: ‘t Hof van Commerce. Twee decennia later staat de hiphopgroep uit Izegem namelijk weer te schitteren: deze keer niet op een podium, maar in de nieuwe mockumentary 'Wien Is ‘t Hof Van Commerce?' van bandlid en regisseur Kristof Michiels (45).  Wij gingen naar de première in Cinema Lumière en hadden na de film nog een gesprekje met Kristof, alias 4T4.

 

 

 

Kunt u ons kort even uitleggen hoe u Flip Kowlier en Serge Buyse heeft leren kennen?

‘Ik studeerde destijds aan Sint-Lucas in Gent en Serge zat bij mij in de klas. We waren wel bevriend, maar hij was zo iemand die achteraan verlegen een boekje zat te lezen, tot ik hoorde dat er een muziekgroep was in Izegem die naar het schijnt wel goed was: The Prophets of Finance. Zij hadden Serge Buyse als zanger, en ik was op dat moment al een paar stappen verder in de muziekwereld en hiphop. Ja, ik vond dat gewoon te gek en dat is dan bij hen ten ore gekomen. Daarna mocht ik eens mee scratchen met de groep en de dag erna stond ik er opnieuw tijdens een optreden. Voor ik het wist was ik ook lid geworden van The Prophets of Finance, waaruit later ‘t Hof van Commerce is ontstaan.’

 

Waar kwam het idee vandaan om als regisseur aan de slag te gaan en een mockumentary te maken van jullie hiphopgroep?

‘Ik wilde eigenlijk in de eerste plaats een visitekaartje maken. De ideeën voor een visuele mixtape had ik al zeer lang, maar ik vond geen hangijzer of kapstok om ze er eraan op te hangen. Toen ‘t Hof van Commerce dan twintig jaar bestond, kwam dat ineens wel goed uit. Ik had die kennis al, en ik had ook alle multitracks en memorabilia thuis liggen, dus het was wel voor de hand liggend. Ik weet nog toen ik het idee kreeg—rond elf uur ‘s avonds wanneer ik in mijn bed lag—heb ik er nog tot drie uur ‘s ochtends van wakker gelegen. De film heeft zich op dat moment in mijn hoofd gevormd, ik wist al lang wat ik op gang wilde brengen en vond dat gewoon een topidee. ‘t Hof is er mee gediend, ik als filmmaker ben er mee gediend. Allez ja, ik ga al heel hard mijn best moeten doen om nog ooit een beter idee dan dat te vinden.’ (lacht)

 

 

Jullie speelden ook live tijdens de Warmste Week van Music For Life vorig jaar in Puyenbroeck. Wat vond u van deze unieke ervaring?

‘Wel, dat was eigenlijk een beetje raar, want je zit daar in heel die productie achter de grote schermen. Toen ik Kom Mor Ip als eerste nummer had gespeeld, waren we daar nog niet echt voor opgewarmd. Maar dat was wel tof natuurlijk, we doen daar graag aan mee en dat was effectief de eerste keer dat we daar speelden. Toch kreeg ik daar niet echt een waw-gevoel van. Als we hier in een volle Magdalenazaal in Brugge spelen, krijgen we daar wel tien keer zo hard een kick van. Het was plezant om ons allereerste feit als comeback op die manier te kunnen doen, op iets dat zoveel aandacht krijgt en dan zijn we daar ook heel dankbaar voor. Tja, we draaien al een eindje mee en we zijn het al een tijdje gewend.’

 

‘Ik ga al heel hard

mijn best moeten doen

om nog ooit een beter idee

dan dat te vinden.’

 

Toen was er toch een idee voor een film, als ik mij niet vergis?

‘Ja, dat zeker! Wel niet direct, zoals bij leren skiën of fietsen. Wat ons wel opviel, was dat er meteen heel veel interesse voor was en dat het boemvol stond met mensen die stonden te wachten op ons. Dat was wel leuk, want ze zongen heel goed mee. Je weet het uiteraard nooit, op een bepaald moment kan het ook ineens gedaan zijn, hé. Maar het is toch fijn om te merken dat de mensen u gewoonweg nog niet vergeten zijn.’

 

‘t Hof van Commerce heeft natuurlijk een breed publiek aangesproken, merk je dat ook aan de reacties van toeschouwers na de film?

‘Ik neem aan van wel, we hebben veel geluk gehad dat Studio Brussel ons altijd heel hard gesteund heeft en onze nummers veel gespeeld heeft. Zo werkt dat nu eenmaal: als je veel op de radio komt, heb je veel succes. We zijn alle drie altijd onszelf gebleven en het feit dat het in het West-Vlaams is, is daar het schoonste voorbeeld van. Waarom rappen in het Engels, als je in het dagelijkse leven tegen elkaar geen Engels spreekt? Dat heeft telkens wel goed geresoneerd bij de mensen: dat is geen show, dat is echt en dat zijn gasten zoals jij en ik die zich staan te amuseren op een podium. Alles wat je doet, hoeft voor hen en ons ook niet. Dat is dan ook te gek als het dan ook echt werkt, want in de muziekbusiness is dát het eerste wat ze eruit willen halen: de menselijkheid, de gewoonheid.

Je moet een idool zijn, precies onbereikbaar, zoals Max Colombie van Oscar and the Wolf. Gelukkig zijn wij altijd onafhankelijk geweest en hebben we onze goesting kunnen doen. Ik ben heel trots dat we bewezen hebben dat dat helemaal niet hoeft en gewoon dikke bullshit is. Je kan evengoed veel succes en plezier hebben als je dat niet doet.’

 

 

Hoe kijkt u terug op alles wat jullie als muziek- en vriendengroep hebben meegemaakt?

‘Ik ben in ieder geval heel trots. Zeker nu, na twintig jaar bekijken we het zelf ook anders, om de een of andere reden. We verstaan alle drie nog niet zo goed wat er allemaal veranderd is. We hebben nooit toegegeven aan iets waar we geen honderd procent achter stonden.

En een nieuwe plaat maken ... (zucht) Het is niet dat we daar geen zin in hebben, maar we merken zelf ook wel dat de kans redelijk groot is dat wat we nu graag horen en doen, muziek oplevert die onder de naam ‘t Hof van Commerce misschien niet zo goed werkt.

 

Dus eigenlijk is dat een beetje het probleem: we maken samen wel graag muziek, maar ‘t Hof van Commerce is ambiance, fel en feest en ... ja, het wordt gewoon moeilijk. Serge en Flip hebben moeilijkheden om onderwerpen van hun tekst te bedenken waar ze het niet in een ander nummer al over gehad hebben. Die inspiratie kan je niet afdwingen, inspiratie komt of komt niet. We wisten nu bijvoorbeeld dat we genoeg inspiratie gingen hebben om twee nieuwe nummers te maken, maar om echt een LP te maken en hem dan niet uit te brengen …

 

Je moet daar wat mee oppassen en ook eerlijk in zijn. Als de mensen naar ‘t Hof van Commerce komen kijken, willen ze meezingen als in “ik heb er geen gedacht van” en daar is totaal niets fout mee. Maar als je op voorhand veel tijd, moeite, bloed, zweet en tranen steekt in een LP om te proberen daar de beste LP aller tijden van te maken—zo hoor je dat toch te maken—en je weet op voorhand dat het toch ondergeschikt zal zijn en niet gaat opwegen tegen alles wat je daarvoor al gedaan hebt, dan doe je het misschien beter niet. Ik denk dat we van ergens een invalshoek van inspiratie moeten krijgen en op dit moment is er nog niet zo’n idee. Gewoon een plaat van ‘t Hof maken, heeft geen nut, want die gaat nooit beter zijn dan platen die we al gemaakt hebben.’

 

De film 'Wien is't Hof van Commerce' (trailer) speelt (na het MOOOV-filmfestival) in de zalen van cinema Lumière. Meer info & tickets: http://lumierecinema.be/films/wien-is-t-hof-commerce/#overzicht-deze-week

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload