Eurowash komt met AWWO

April 16, 2018

Op vlak van theater vallen heel wat jongeren uit de boot, vooral wanneer ze zelf willen spelen. In Brugge zijn er veel jongeren die ooit meededen aan een schooltoneel, een dramaopleiding volgden of in een toneelclubje zaten, maar het moment kwam voor velen dat ze ermee moesten stoppen. Na het zesde middelbaar of het laatste jaar binnen het conservatorium is er weinig uitzicht op iets nieuws. Toch zijn er veel jongeren die hun theaterambities nog niet willen opbergen, maar wat doe je dan?
 

 


Dat is ook de vraag waar Johan Vandenbussche mee aan de slag ging. In 2016 bracht hij een aantal jonge mensen bijeen die allemaal hetzelfde probleem hadden. Ze wilden toneelspelen, maar ze waren te oud om bij een toneelclub te gaan voor kinderen en te jong om zich bij een amateurgezelschap aan te sluiten. Met deze mensen zou hij een theaterstuk maken. Hierbij moest de nadruk liggen op het feit dat theater voor alle leeftijden is, zowel op de planken als in de zaal. In datzelfde jaar kwam ‘Eurowash 2000’, een creatie gemaakt door Johan en zijn spelers. Het stuk ging over kantelmomenten in het leven: werk zoeken, de eerste keer seks, op je eigen benen leren staan. Thema’s waarin iedereen zich herkent. ‘Eurowash 2000’ werd zeer goed ontvangen en er was zin naar meer. Theatergroep Eurowash was geboren.

 

Ancien Wouter rolde in Eurowash na het zesde middelbaar. “Johan was op zoek naar een jonge cast om uiteindelijk ‘Romeo + Julia’ mee te spelen. Ik deed mijn eerste echte auditie en mocht deelnemen aan een stuk dat ‘Eurowash 2000’ zou gaan heten.” Door het vele repeteren is het voor hem meer dan een groep acteurs geworden. “We werden echt goeie vrienden die samen lachen, wenen, zuchten en schreeuwen en maar de helft van die dingen waren geacteerd.” vertelt hij.

 

Nele, die er ook van het begin bij was, deed na het zien van een stuk van Johan ook auditie. Ze kende niemand maar ook voor haar werd het al snel een warme en sterke groep. “Elke speler vormde een puzzelstukje van één grote puzzel” vertelt ze over ‘Eurowash 2000’.Het was duidelijk dat het verhaal van de Brugse theatergroep nog niet gedaan was. Na enkele andere projecten bracht Johan in 2017 opnieuw enkele jongeren met goesting om te spelen samen om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Net zoals bij ‘Eurowash 2000’ begonnen ze met een blanco blad en een idee. Tijdens de repetities kreeg het stuk steeds meer vorm. Onder de titel “Alles waait wel over” werden scènes uitgedacht en personages gecreëerd. Repetitie na repetitie kreeg het steeds meer vorm tot wat er binnenkort opgevoerd zal worden.

 

‘Alles waait wel over’, kortweg ‘AWWO’, gaat over zes Facebookvrienden die afscheid nemen van het digitale en op zoek gaan naar alternatieve communicatie. Een experiment. Op welke fantastische verhalen en geheimen stoten ze als ze er allemaal eens een nachtje over geslapen hebben? AWWO heeft, net als ‘Eurowash2000’, de ambitie om je met een goed gevoel naar huis te sturen. Het belooft alweer een stuk te worden met vlotte dialogen, humor en een snuifje romantiek.

 

‘Alles waait wel over’ kan je als try-out komen bekijken op woensdag 18 en maandag 23 april in Het Entrepot en in cultuurzaal Daverlo
op zaterdag 28 en maandag 30 april. Voor tickets kun je mailen naar tg.eurowash@gmail.com


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload