“Vorm en volg je eigen stempel. Dat is belangrijk.”

April 9, 2018

Gilles Coulier is 31, woonachtig te Gent en regisseur. De mensen kunnen hem kennen van ‘Bevergem’, maar ook van ‘Cargo’, zijn eerste langspeelfilm die in september vorig jaar in de zalen kwam. En nu komt daar ‘De dag’ bij, wat hij voor Woestijnvis heeft gedraaid. Zo stelt Gilles zichzelf voor, maar wij willen meer weten over deze man.

 

 

We ontmoeten je in Gent, maar er zijn duidelijke links tussen jou en Brugge.
“Ik ben eigenlijk Bruggeling: ik heb er lang gewoond, ben er naar school gegaan en heb er in de scouts gezeten. Ik heb een goede band met Brugge, ook al woon ik er niet meer. Ik heb een tijdje in Brussel gewoond voor mijn studies, daarna in Antwerpen en weer even in Brugge om uiteindelijk te kiezen voor Gent als woonplaats. Dat met de simpele reden dat mijn productiebedrijf hier in Sint-Amandsberg gevestigd is en ik het te zot vond om elke dag  anderhalf uur in de wagen te zitten van en naar het werk. Het leek me leuker dat met de fiets te doen, al is dat me nog niet veel gelukt. ‘De dag’ hebben we grotendeels in Brugge gedraaid, ik was er misschien beter nog even blijven wonen. (lacht)”

Wist je meteen dat je iets in de filmwereld wilde doen?
“Neen, echt niet. Ik ben pas laat beginnen kijken naar goede films. Wij waren thuis niet de familie die eens een avond naar films van pakweg Stanley Kubrick ging kijken. Op mijn 16de zag ik ‘Citizen Kane’ voor het eerst en daar was ik onwaarschijnlijk van weggeblazen. Ik dacht: “Fuck, als dat cinema is, dan wil ik daar ook iets mee doen”. Toen ik 18 werd vertelde ik mijn ouders dat ik acteur wilde worden, maar mijn moeder vond mij op zich al een acteur. Ook toen ik vertelde dat ik regisseur wilde worden, vonden mijn ouders dat ik eerst een ‘deftige’ studie moest doen. Ik ben dan economie gaan studeren in Gent, maar na een jaar ben ik dat gestopt. Ik heb er veel geleerd, maar weinig uit de studieboeken. Uiteindelijk ben ik film gaan studeren in Brussel. Daar was ik zeer middelmatig, ik maakte geen chique dingen. In mijn derde jaar is dat veranderd: ik heb toen mijn kortfilm ‘IJsland’ gemaakt die in de prijzen gevallen is, wat de aanzet geweest is tot wat ik nu nog steeds doe.”

DE DAG
Leg eens kort uit waarover ‘De dag’ gaat.
“‘De dag’ is een misdaaddrama dat zich afspeelt op één dag tijd en het verhaal vertelt van een gijzeling in een bankkantoor. Wat er speciaal is, is de ingenieuze vertelstructuur die Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, de schrijvers, hebben b
edacht. Dat zorgt ervoor dat je de dag elke keer opnieuw vertelt vanuit twee standpunten: enerzijds van de onderhandelaars en de politie, anderzijds van de mensen in de bank en de familie van de slachtoffers. Elk moment wordt dus twee keer verteld, maar dan anders bekeken.”

Het is de eerste keer dat je iets regisseert dat je niet zelf hebt geschreven. Was dat een aanpassing?
“De reden waarom ik ervoor gekozen heb ‘De dag’ te doen, is omdat het verhaal zó goed geschreven is door Jonas en Julie. Sowieso verandert een regisseur enkele dingen in de dialogen: je laat dingen weg, je zorgt ervoor dat het voor de acteurs niet aanvoelt als een dialoog, maar als een echt gesprek.”
 
De reeks heb je samen met Dries Vos geregisseerd, voor jou een eerste co-regie.  Hoe was dat?
“Het was niet echt een co-regie, maar anderzijds weer wel. Ik heb acht afleveringen geregisseerd en Dries vier. Hij heeft vooral de afleveringen in de bank gedaan en ik al de rest. Het is dus niet zo dat we echt met twee aan het regisseren waren. We hebben met twee afzonderlijke ploegen gedraaid, wat het geen echte co-regie maakt.  Maar we moeten er wel voor zorgen dat alles wat we doen binnen het grotere geheel past, wat het wel een beetje co-regie maakt. Ik vond het een interessante ervaring.”

Samen met Gilles De Schryver en Wouter Sap heb je je eigen productiehuis: De Wereldvrede, waaronder je ‘Bevergem’ en ‘Cargo’ uitbracht. Wat brengt de toekomst?
“Veel! We zijn bezig met een nieuwe reeks voor Canvas: ‘Albatros’, geschreven door Wannes Destoop, Dominique Van Malder en Tom Dupont – waarmee ik samen ‘Cargo’ heb geschreven. Het gaat over een afslankingskamp in de Ardennen voor mensen met obesitas. De reeks wordt deze zomer gedraaid, maar ik ga niet zelf regisseren. We hebben ondertussen een zevental regisseurs aangesloten bij De Wereldvrede, die op verschillende projecten aan het werk zijn, waaronder dus ‘Albatros’. Dat komt in het najaar van 2019 op Canvas.”

Heb je nog een goede raad voor wie een plek in de filmwereld ziet zitten?
“Vorm en volg je eigen stempel. Dat is belangrijk. Ik vergelijk het altijd met muziek. Mensen zeggen vaak dat Bob Dylan en Neil Young goede zangers zijn, banint. Maar die hebben wel hun eigen stem, een eigen stempel en vooral dat is het wat hen zo speciaal maakt. Ik ga mezelf nooit zien als een heel goede regisseur, maar ik heb wel een eigen stempel die ik wil bereiken en doorduwen. Ik denk dat als je daarvoor gaat en je slaagt erin jezelf te onderscheiden van anderen, zodat mensen zeggen: “Dat is duidelijk iets van Gilles”, dan ben je geslaagd als regisseur of wat je ook wil worden.”

 

‘DE DAG’ is nu al te zien via Telenet Play en Play More en later dit najaar op VIER.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload