“Het wordt dus eigenlijk iets tussen MTV en Focus-WTV.”

April 2, 2018

Met Comma.world heeft ‘de Comma’ er een derde vertakking bij. Naast het jeugdhuis en het ondernemersproject SLESH heeft JH Comma sinds 31 maart ook een online video platform. Julian Devos vervoegde in januari nachtburgemeester Bernard Degryse in het team om het project uit te bouwen.

 

 

 

 

“Comma.world wordt een online tv-platform voor jongeren en creatives, maar ook voor vzw’s en andere organisaties. We willen zoveel mogelijk verschillende dingen die in Brugge leven een videoplatform geven. Dat gaat van tutorials van circusacts, naar opnames van optredens in het jeugdhuis, tot kortfilms van Bruggelingen. We gaan daarnaast ook proberen concerten en events te livestreamen.” Net als in het jeugdhuis en met SLESH is het de bedoeling om hierin ook actief met jongeren aan de slag te gaan. Zo wil Julian ook workshops en vorming voorzien om jongeren te ondersteunen.

Op 31 maart is Comma.world samen met BLVRD live gegaan vanop URB, het urban arts festival van Het Entrepot. In de Achbar hadden we een videobooth waar mensen foto’s konden laten nemen, maar waar er ook een livestream in verborgen zat. Geen groot feest dus, maar eerder een zachte start om zo over een paar maand op volle toeren te kunnen draaien.

Dynamisch geheel
“Een aantal videoprojecten staan al in de steigers,” aldus Julian. “Zo willen we tweemaandelijks een dakconcert organiseren op het dak van Het Entrepot. Tijdens zonsondergang mag een band de pannen van het dak spelen (pun intended), maar wel zonder live publiek. Dat publiek zal dit achter hun laptop thuis kunnen volgen op de livestream van Comma.world!”

“Daarnaast zijn we ook aan het kijken om met de skaters samen te werken en bijvoorbeeld iedere aflevering een andere skatecrew een video te laten maken. Ook circusschool Woesh doet al mee. Zij gaan op wekelijkse of twee wekelijkse basis een tutorial geven. Ik zou ook graag samenwerken met de technische scholen. De opleiding haarzorg en make-up zouden bijvoorbeeld ook tutorials kunnen geven. Of eentje rond fietsherstellingen. Er is vanalles mogelijk!”


“Maar we willen natuurlijk ook vastleggen wat er in de Comma doorgaat: een dj-set of optreden hier en daar. Ook een reeks over de afbraak en opbouw van de nieuwe SLESH-bar in de oude Snuffel mag natuurlijk niet ontbreken. Of een reeks rond jonge ondernemers in het kader van SLESH. Dat worden korte filmpjes over de weg die de jonge ondernemers afleggen en de obstakels die ze hierin tegenkomen. We willen ook niet dat die video’s traag of belerend worden. Ze moeten laagdrempelig, maar toch leerrijk zijn. Het mag niet het gevoel geven dat het een grote productie is: het moet chill zijn en er toch goed uitzien.”
 

Ook wij springen mee in het Comma.world-avontuur via de ‘BLVRD talks’! Samen met Comma.world zal BLVRD iedere editie van het magazine twee gasten elkaar laten interviewen. Dat kan bijvoorbeeld een Brugse fotograaf en een Brugse muzikant zijn die met elkaar in gesprek gaan. De eerste BLVRD talk zal er eentje zijn tussen Comma.world en BLVRD zelf. “Maar in de toekomst willen we dit wel met interessante personen doen,” stelt Julian gerust


De afwisseling van de onderwerpen en thema’s zal dus groot zijn. “Ook bestaand werk moet zijn plaats krijgen. Videoclips van jonge bands of kortfilms van Brugse filmstudenten moeten op die manier meer exposure krijgen. Het wordt dus eigenlijk iets tussen MTV en Focus-WTV,” bedenkt Julian zich. “Het lokale aspect is belangrijk. Er moet een gevoel komen van een Brugse community waar iedereen zijn plaats heeft. De drempel moet laag zijn, de afwisseling groot en het mag niet allemaal van één bron komen. En zo hopen we op een dynamisch geheel.”

Samenwerking en interactie

De buren en Vrienden van Het Entrepot hebben ook hun eigen videocrew, al zorgt dat volgens Julian alleen maar voor wederzijdse versterking: “Het zou stom zijn om die twee los van elkaar te zien. We hebben elk onze eigen werking, maar we kunnen elkaar aanvullen. Zij zijn vooral bezig met visuals, meer perfomance based inhoud en aftermovies en verslaggeving. Ze weten waar ze mee bezig zijn en wij hebben ook onze knowhow. Het zal zichzelf wel wat uitwijzen wat we voor elkaar kunnen betekenen. We delen ook eenzelfde bureau, dus het zou belachelijk zijn om elkaar tegen te werken. We blijven gewoon communiceren en zorgen dat we niet in elkaars vaarwater terecht komen. Wat mij betreft vullen we elkaar perfect aan, zowel logistiek als inhoudelijk door aanwezig te zijn op bepaalde evenementen van Het Entrepot.

 

”Het is niet de bedoeling dat personen die zich willen aansluiten bij Comma.world al met film of video bezig zijn. “Dat mag, maar het hoeft niet,” vertelt Julian. “Het is juist leuk om verschillende dingen te bundelen. We willen verschillende organisaties en gasten naast elkaar een platform geven, terwijl je die anders misschien samen zou zien. We hopen dat er daardoor een soort wisselwerking komt. De skaters waarmee we werken en de circusschool Woesh zullen elkaar misschien nooit fysiek ontmoeten, maar het zou leuk zijn dat er via het online platform dat Comma.world biedt toch een vorm van interactie komt en ze elkaar leren kennen.”

 

Deze zomer openen SLESH en Jeugdhuis Comma een nieuwe stek in de stad. Jonge kunstenaars, ondernemers en andere creatievelingen kunnen terecht in het opgeknapte pand van ‘de oude Snuffel’ in de Ezelstraat om daar hun werk aan de man of vrouw te brengen. Daarnaast zullen er heel wat events doorgaan of kan je er terecht voor een pintje.

 

Commaar af
Sinds januari is Julian aan de slag om het project vorm te geven, al is het nog afwachten welke richting het precies zal uitgaan en wat er allemaal kan opkomen van content: “Het is bijna een experiment. Volgens mij is er geen ander platform dat in de buurt komt van waar wij mee bezig zijn. Ik ben er wel voor aangenomen, maar het blijft de bedoeling dat het allemaal wat van onderuit komt. Daardoor weet ik ook niet welke richting het allemaal zal uitgaan. Wij bieden in de eerste plaats de mogelijkheden. Als je iets wil doen, het maakt niet uit wat, kom maar af! Als je bijvoorbeeld iets wil doen met experimentele video in het jeugdhuis, een interviewreeks of een vlog starten. Kom eens praten en we maken er iets  van! Het hoeft niet allemaal in een bepaald stramien te zijn. We hebben de middelen en maken er tijd voor.”

Neem dus eens een kijkje op www.comma.world!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload