Zomer en verdriet op het debuut van Rumours

March 14, 2018

Na een EP en heel wat optredens is Rumours toe aan hun debuutplaat. MEGAMIX werd veel kleurrijker en warmer dan iedereen had verwacht van de anders nogal donkere band van Hannah Vandenbussche, Stefanie Mannaerts, Pieter-Jan Cools en Jonas Boermans: “We hebben gewoon gedaan waar we ons zelf volledig goed bij voelden.” We spreken af met Bruggelingen Hannah en Pieter-Jan bij Hannah thuis in Gent. ‘Bij Hannah thuis’ is tevens ook de repetitieruimte, de studio en de thuis van Jonas. De opnames zitten er op, de eerste singles zijn gereleaset en een eerste testpressing van de vinyl is net aangekomen.

 

 

 

Frituurhapjes

Hun eerste EP Infant werd nog omschreven als wanhopige shaman-hop. Of ze werden ook wel eens beschreven als Gothic-Marinas: donkere beats en elektronica, met een krachtige samenzang, maar tegelijk ook een marginale bende met een hoog je m’en fous-gehalte. Die termen schudden ze nu van zich af.

“Zoveel dingen krijgen een label. Ik denk dat het moeilijk zal zijn om op MEGAMIX een label plakken,” voorspelt Pieter-Jan. “Er lopen zoveel verschillende genres door elkaar. In het ene nummer gebruiken we 80s samples, maar in het volgende nummer laten we ons dan weer beïnvloeden door iets compleet anders. Het vastleggen van momentums is wat de plaat heeft gevormd.” Dan is de albumtitel MEGAMIX misschien nog de beste omschrijving. “Dat woord slaat wat op alles en niets tegelijk. Het is bijvoorbeeld ook de naam voor borrelhapjes in de frituur,” aldus Hannah al lachend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomer en verdriet

Naar de duisternis van hun Infant EP is het op hun debuutalbum ver zoeken: “In plaats daarvan kwam heel wat kleur. Eigenlijk kwamen twee elementen samen in de plaat: zomer en verdriet,” vat Hannah MEGAMIX samen. Liefdesverdriet en het contrast met het nazomergevoel zorgden voor een bevreemdende periode voor Hannah.

Midden in de opnameperiode trok de band naar Ibiza voor video-opnames. Ieder nummer krijgt een eigen videoclip. “We zijn daar drie dagen geweest en hebben in die periode beelden gemaakt voor elf video’s. Een hectische en absurde vier dagen, maar met een grote invloed op het album,” legt Pieter-Jan uit. “We hebben die zuiderse ruimte en sfeer echt gebruikt op het album. Terug in de studio hebben we dat zomerse gevoel proberen vast te houden, een never ending summer. Dat staat misschien wat in contrast met dat verdriet, maar eigenlijk ook niet. Bij zowel dat zomergevoel als bij dat liefdesverdriet wil je heel erg vasthouden aan iets wat er niet meer is.”

 

 

Controle

Het mixen van de plaat gebeurde door vierde bandlid Jonas.  “We behouden zelf graag de controle over wat we maken. Dit wil zeggen dat het allemaal wat langer duurt, maar dat we ook ongelofelijk veel bijleren,” aldus Hannah. “Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk zelf de creatieve controle over de videoclips te hebben. Ik bepaal zelf graag hoe die eruit gaan zien en wat we daarin vertellen.” Het gevolg is dan ook een eigenzinnige plaat en eigenzinnige videoclips.

Het enige wat Rumours toch uit handen heeft gegeven is het masteren van de nummers. “Bij de EP hadden we dit niet gedaan. En achteraf gezien hadden we dit beter wel gedaan. Het is gewoon nodig om de opnames naar een hoger niveau te tillen. Voor MEGAMIX hebben we de gast die ook muziek van ABBA en Rammstein heeft gemasterd kunnen strikken. Iemand met veel ervaring in veel verschillende stijlen dus.”

 

MEGAMIX komt uit op 14 maart bij Live Fast Die Young.

De releaseshow vindt plaats in de Kolonie, een nieuwe zaal in Gent, met Universe als voorprogramma. Afterparty in Afsnis.

 

Beluister MEGAMIX hier.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload