"Deze gezamenlijke vibe, daar geloven wij enorm in."

February 6, 2018

De Makersrepubliek, voorheen gevestigd in de Sint-Jakobsstraat recht tegenover De Republiek, opende op vrijdag 2 februari feestelijk zijn deuren op een nieuwe locatie: het roze huis in de Poortersloge, gelegen aan het Jan Van Eyck plein. Wij gingen bij Sofie Keersebilck (Handmade in Brugge) en Michiel Vanden Abeele (TURBO) op de koffie voor een gezellige babbel over de toekomst en de creatieve plannen van De Makersrepubliek.

 

 

De Makersrepubliek dekt vele ladingen, hoe krijg je dat in weinig woorden uitgelegd aan de Bruggelingen?

Michiel: “Het is ons doel een bruisende plek in het centrum van de stad te creëren, waar evenementen rond creatief ondernemerschap en ambachtelijk maken plaatsvinden, zoals workshops, inspirerende lezingen en netwerkavonden. We zijn een open huis waar iedereen die creatief en ondernemend bezig is zich thuis kan voelen.”

 

Sofie: “Tevens zijn we een pop-up waarin de krachten van drie initiatieven gebundeld worden (Handmade in Brugge, TURBO en The Box), dit zorgt sowieso al voor een diverse mix van mensen die hier over de vloer komen en elkaar ontmoeten. Door initiatieven te bundelen in één huis maken we ons op vele vlakken sterker."

 

 

Je noemt de Makersrepubliek een pop-up, is het een bewuste reden om rond te trekken met het concept?

Sofie: “In het najaar van 2016 zagen we de opportuniteit om het leegstaand gebouw in Sint-Jakobsstraat tijdelijk in te vullen. Toen al was het idee om als pop-up te fungeren, en in die filosofie geeft de verhuis naar de Poortersloge ook de nieuwe zuurstof om ons verhaal verder te schrijven."

Michiel: "'Een nieuwe stek, een nieuw geluid' zou je kunnen zeggen. Het pop-up gegeven houdt ons scherp, een soort nomadisch bestaan waar je telkens uitgedaagd wordt om opnieuw een levendige plek neer te zetten."

 

 

Er gebeurde de laatste tijd sowieso al een en ander in deze buurt?

Michiel: :”Sowieso was deze site historisch al een economisch hart van de stad. Sinds kort is er ook het Ondernemerscentrum Brugge in het Tolhuis aan het Jan Van Eyckplein. Samen met een aantal nieuwe winkels, zoals bijvoorbeeld onze buren van Mais Oui, wordt er al een leuke dynamiek in de wijk gecreëerd. In mei speelt de Poortersloge ook een belangrijke rol binnen de Triënnale, o.a. komt in de tuin het nieuwe Urb Egg café. Deze gezamenlijke vibe, daar geloven wij enorm in. Niet op een eiland zitten maar je deuren openen en samenwerkingen omarmen, dat willen wij uitstralen.“

 

 

Concreet, wat mogen we van de initiatieven van De Makersrepubliek verwachten?

​​​​Sofie: “Met Handmade In Brugge blijven we voluit de kaart trekken van ambacht en innovatie. Na Future Crafts en Future Food focussen we ons nu met Future Materials op vernieuwende materialen. En daar zit wel wat bijzonders tussen! Denk maar aan experimenten met zalmleer, mycelium (een moeilijk woord voor schimmels), algenverf, bierdraf... Hoe gaan ambachtslui om met deze nieuwe materialen? Dat willen we vertellen aan het brede publiek! Ook lanceren we begin februari een nieuwe oproep voor makers om het Handmade in Brugge label te krijgen. Het reglement werd aangepast omdat we ook via het label streven naar verjonging en vernieuwing. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van onze plannen, hou onze Facebookpagina in de gaten zou ik zeggen!"

 

 

 

 

 

​​Michiel: “TURBO kijkt terug op een fantastisch eerste werkjaar, en dit willen we dan ook graag doortrekken in 2018. En de agenda die we met alle partners binnen het netwerk opzetten geraakt weer aardig vol. Naast de maandelijkse TURBO Sessies die hun vervolg krijgen, kijk ik ook zeer hard uit naar de samenwerking tussen HOWEST en VIVES die samen op dinsdag 20 februari Luk Dewulf hebben uitgenodigd om te komen praten over talenten, en op maandag 16 april komt Piet Colruyt de jongeren kennis laten maken met sociaal ondernemerschap. Ook verschillende netwerkavonden en een bootcamp zitten in de pipeline. Een interessant en divers aanbod voor jonge starters en jongeren met interesse in ondernemen.”

 

 

 

 

Sofie: “Ook The Box zal in De Makersrepubliek opnieuw ruimte bieden voor startende ondernemers om in het plug&play-handelspand hun idee uit te testen. Er bleek heel wat vraag naar te zijn en de verschillende uitbaters waren na hun periode zeer positief. Ook nu geloven we weer in de aantrekkelijkheid van het pand in deze bloeiende straat. Op 2 februari opent The Box met een heel tof initiatief: enkele bestaande kledingszaken organiseren een ‘collective sale'. Fresh, Mais Oui, Boetiek Ruth en Twee Meisjes hebben zich het voorbije jaar gevonden in een samenwerking om hun wintercollectie voor te stellen in de vorm van een modeshow in de – toen nog – werf van De Republiek op Autoloze zondag. Dit bleek een succes te zijn en die samenwerking willen ze nu verder zetten.”

 

 

 

Niet aanwezig op onze release in de nieuwe Makersrepubliek? Ga dan snel eens een kijkje nemen! In The Box vind je de hele maand nog een stocksale van Boetiek Ruth, Twee meisjes, Mais Oui en Fresh! Waar moet je zijn? Poortersloge, Academiestraat 14!

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload