Best of Brugge awards

February 6, 2018

“In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes”. Legendarische woorden van Andy Warhol, die ze al in 1968 verkondigde. Hij haalde uiteindelijk zijn gelijk. Daartoe zijn inmiddels genoeg manieren uitgevonden: mensen tonen zichzelf en hun kunnen op YouTube, doen hun zegje op televisie of staan met een lokale vereniging breed glimlachend in de krant. Dit alles heeft één eigenschap gemeen: mensen zijn trots op wat ze doen en dat mag potverdikke getoond worden. Net dat is de bedoeling van de Best of Brugge Awards: mensen, groepen en verwezenlijkingen in de kijker zetten, omdat ze het verdienen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste Best of Brugge Awards werd georganiseerd in 2013. Het Brugse medialab Villa Bota en Het Entrepot gingen voor het eerst op zoek naar wat jong Brugge het jaar ervoor in vervoering had gebracht. Er kon gestemd worden op genomineerden in verschillende categorieën, zoals ‘Band’, ‘Café’, ‘Vrijwilliger’ en ‘Festival’. Dat deden zo’n 3.000 mensen, waarna er per categorie een winnaar uit de bus kwam. Zij werden in de Factor Club in de bloemen gezet en kregen een trofee mee naar huis.

 

Over de jaren heen konden zo verschillende talenten een beeldje in ontvangst nemen. Gilles Coulier, regisseur van onder andere “Bevergem” en “Cargo”, won de Urban Creative-award, café ’t Poatersgat won maar liefst drie keer in de categorie ‘Beste café’, Cactusfestival werd tot beste festival gekroond en street art kunstenaar Wietse, die al meerdere plekken in Brugge opvrolijkte met zijn schilderingen, heeft ook al een award staan. Dit zijn natuurlijk slechts enkelen van zij die ooit wonnen in hun categorie.

 

Editie 6

Het was al die voorbije jaren zó plezant, dat de organisatoren er opnieuw een vervolg aan wilden breien. Nadat de show eerder verhuisde naar de grote zaal van Het Entrepot en vorig jaar de vijfde awardshow plaatsvond in de – inmiddels overgelaten – Cinema Liberty, gaat dit jaar de zesde editie door in theaterzaal Biekorf. De stemmen zijn inmiddels geteld en verschillende deurwaarders controleren momenteel de correctheid waarmee het stemmen gebeurde, waarna per categorie één winnaar de trofee in ontvangst mag nemen.

 

Ook dit jaar keren enkele categorieën terug. Er werd gezocht naar de beste jonge ondernemer (de zogeheten ‘Turbo’-award, wegens de samenwerking met het gelijknamige innovatienetwerk), jeugdbeweging, dj/producer, urban creative, band en zoals ieder jaar Brugs Bruis – de officieuze hoofdprijs van de avond en het antwoord op de vraag: “Wie of wat deed Brugge het afgelopen jaar sprankelen?”. Vernieuwingen dit jaar vinden we in de categorieën ‘studentenactiviteit’ en ‘event’. Binnen deze laatste categorie vinden we het vroegere ‘party’, ‘festival’ en andere gelijkaardige initiatieven terug.

 

De indeling van de categorie ‘studentenactiviteit’ werd volledig herdacht, waarbij Brugse secundaire scholen in de kijker worden gezet. Een school is allang niet meer enkel de plek waar leerlingen achter de banken zitten en op de speelplaats nog gauw leren voor de toets van Frans het volgende lesuur. De leerlingen van tegenwoordig nemen initiatief, stropen de mouwen op en kunnen terecht trots zijn op de projecten die ze hebben gerealiseerd. Daarom worden vijf projecten van Brugse scholen extra in de verf gezet en zal één daarvan bekroond worden met een echte Best Of Brugge Award (of in vaktaal: een BOB’je).

 

 

 

 

#BOBSPOT

Volledig nieuw dit jaar is de categorie ‘#Bobspot’, waarbij het publiek beslist wat genomineerd wordt. Als we je zouden vragen naar je favoriete Brugse plek, dan zou je er waarschijnlijk wel een kunnen noemen en ons ervan willen overtuigen dat net dát plekje het mooiste van de stad is. Op deze categorie kon op voorhand niet gestemd worden, maar wel genomineerd. Met #BOBSPOT werd op Instagram aangegeven welke mooie plekjes er in de stad zijn, waaruit het publiek tijdens de awardshow zelf kan beslissen welke plaats de titel waardig is.

Wij zijn alvast benieuwd wie met een van de awards naar huis mag gaan. Dat is pas een mooi begin van vijftien minuten wereldberoemd zijn.

 

 

 

106.4 FM

De Best Of Brugge Awards wordt al sinds de eerste editie gedragen door Villa Bota en Het Entrepot. Villa Bota kennen we uiteraard ook als radiozender, die al acht jaar te horen is via het internet. Recent werd het radiolandschap in Vlaanderen geheel hertekend, waarbij Villa Bota genoeg troeven op tafel kon leggen om zelf een frequentie op de FM-band te kunnen bemannen. Vanaf zaterdag 17 februari is de radiozender dan ook te horen op 106.4 FM in Brugge en 107.9 FM in Torhout.

 

 

Het is niet geheel toevallig dat de FM-antenne zal ingeplugd worden op de dag waarop de Best of Brugge Awards worden uitgereikt. Om 19u zendt Villa Bota een FM-startshow uit, waarmee het eerste zenduur in de ether wordt gevuld. Een uur later start de awardshow in theaterzaal Biekorf, die ook rechtstreeks op de radio wordt uitgezonden. Later op de avond, vanaf 22u, vindt een ‘Broadcast Party’ plaats, hét officiële startfeest van Villa Bota op FM. In de Factor Club aan het Kraanplein zullen dj’s van de radiozender staan draaien op een feest dat voor iedereen gratis toegankelijk is.

 

We onthouden: op zaterdag 17 februari worden de prijzen uitgereikt in de theaterzaal van De Biekorf. Die dag gaat ook Villa Bota Radio op FM, de awardshow wordt live uitgezonden en nadien vieren ze alles nog op tijdens de Broadcast Party (of awardshowafterparty) in de Factor Club.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload