The young ones

January 28, 2018

Sarah Van Dale werkt als zelfstandig filmregisseur voor de VRT (Karrewiet) en werkt daarnaast aan diverse filmprojecten. In de vakantiemaanden organiseert ze filmworkshops voor jongeren (8 tot 16 jaar). Na jaren ervaring achter de schermen bij uiteenlopende projecten, startte Sarah in 2017 samen met Jeremiah Persyn het creatief productiehuis ‘Sarazon Creative’.

 

Met haar nieuw filmproject toont Sarah Van Dale het dagdagelijkse leven van jongeren in Brugge. Vier verhalen die samenkomen, vier uiteenlopende personen die elkaar ontmoeten. Hiermee wil ze een heel eerlijk beeld van de stad naar voor brengen. Geen clean commercieel gedoe, maar een ruwe blik achter de schermen. Bruges la Morte? Not so much! Sarah Van Dale werkt als zelfstandig filmregisseur voor de VRT (Karrewiet) en werkt daarnaast aan diverse filmprojecten. In de vakantiemaanden organiseert ze filmworkshops voor jongeren (8 tot 16 jaar). Na jaren ervaring achter de schermen bij uiteenlopende projecten, startte Sarah in 2017 samen met Jeremiah Persyn het creatief productiehuis ‘Sarazon Creative’. Met haar nieuw filmproject toont Sarah Van Dale het dagdagelijkse leven van jongeren in Brugge. Vier verhalen die samenkomen, vier uiteenlopende personen die elkaar ontmoeten. Hiermee wil ze een heel eerlijk beeld van de stad naar voor brengen. Geen clean commercieel gedoe, maar een ruwe blik achter de schermen. Bruges la Morte? Not so much!

 

 

 

Waaruit kwam het idee voor de filmpjes?

Sarah: “Ik ben zelf pas recent terug in Brugge komen wonen. Ervoor woonde ik onder andere in Zuid-Amerika en Gent. Maar ik bleef overal zoeken naar Brugse elementen. Ik hou enorm van het filmisch decor dat zo eigen is aan Brugge. Ook de heel typische plekjes in de Langestraat bleef ik opzoeken. Ik was eigenlijk op zoek naar een Bauhaus in Gent, de hostel in de Langestraat. Ik bleef ook telkens langer in Brugge plakken en snakte intussen naar meer ruimte. Op de Kouter in Gent, waar ik woonde, heerste er een heel leuke sfeer, maar ik bleef zoeken naar meer natuur, meer rust. Mijn hond had wel wat beweging nodig en ik kon eigenlijk enkel in de Blaarmeersen terecht. Snel was ik  hier wel op uit gekeken. Een tuin, de zee op tien minuten, ruimte: ik snakte ernaar. Ik keerde terug naar Brugge en kwam thuis. Ik keerde terug naar de plekjes die er altijd geweest zijn.”

 

“Waarom blijven jongeren wegtrekken uit Brugge? Met de filmpjes wil ik aantonen dat Brugge niet dood is. Brugge is vooral een heel warme stad met veel mogelijkheden. Mogelijkheden die niet voor het grijpen liggen, maar die je moet zien, grijpen en de uitdaging aangaan. Ik voel een drang om aan te tonen wat Brugge te bieden heeft. Ik wil een eerlijk beeld van de stad schetsen, door de ogen van jongeren. Brugge is tot nog toe erg aantrekkelijk voor toeristen, maar staat niet bekend als creatieve plek. Het is een stad die heel wat verborgen parels heeft, maar deze plekjes zijn verdoken. Je moet ze ontdekken en... je kunt er écht wel genieten!”

 

 

Wat wil je bereiken met de filmpjes?

Sarah: “Via de filmpjes wil ik een drietal dingen bereiken. Ze moeten eerst en vooral fungeren als een soort promo voor Brugge . Hiermee bedoel ik niet dat ik Brugge wil verbloemen, maar wel wil tonen wat Brugge te bieden heeft aan jongeren. De filmpjes schetsen een ruw en eerlijk beeld van het dagelijks leven van de jongeren. Een Spanjaard in het Europa College, twee jonge ondernemers die een escape room hebben opgestart, een student, een rasechte Bruggeling met een verhaal... Ik schets een portret van het Brugge dat zij kennen. Wat herinneren zij zich van het Brugge uit hun kindertijd? Waar gaan zij heen met liefdesverdriet of examenstress? Op welke plekken voelen zij zich thuis? Waar kunnen zij zich uitleven? Hoe nauw is hun band met Brugge? En vooral: wat biedt Brugge hen dat het zo aantrekkelijk maakt?”

 

“Daarnaast zijn de filmpjes ook deel van de Best Of Brugge-Awards van Villa Bota. Hier dienen mijn filmpjes vooral als inspiratiebron voor andere jongeren. Meer daarover kan ik nog niet vertellen, maar houd Het Entrepot in het oog hiervoor!”

 

“En last but not least, wil ik graag met alle filmpjes één lange versie maken. Een aaneenschakeling van jongeren die aan het woord zijn, het Brugge door hun ogen tonen en dit op verschillende locaties, tijdstippen, al dan niet weerkerende personages, sferen, kleuren, muziek.... Gelijklopend met de serie ‘door het oog van’ in BLVRD magazine, wil ik jongeren aan bod laten komen. Wat is hun visie op Brugge, waar komen zij graag en waar willen zij verandering in zien?”

 

“De filmpjes zijn nu twee keer vijf minuten. In elk filmpje worden twee jongeren gevolgd in hun beleving van Brugge. Nadien ontmoeten ze elkaar op een event. De filmpjes zijn zo opgebouwd dat er telkens vanuit een verschillende insteek gewerkt wordt. Het ene stuk gaat over het echte studentenleven in Brugge, met de nodige feestjes en kotavonturen, waar het andere een beeld kan schetsen van een jongeman met buitenlandse roots die sinds jonge leeftijd in Brugge woont. Hoe ervaart hij Brugge in vergelijking met de stad van afkomst?”

 

Bekijk het eerste filmpje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees het volledige interview met Sarah in BLVRD#01

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload