Quattro Formaggi brengt De week van Robbert&Frank

January 23, 2018

In het kader van Quattro Formaggi organiseert Het Entrepot een fantastisch drieluik met in de hoofdrol Robbert&Frank Frank&Robbert, een van de strafste en meest eigenzinnige artiestenduo’s van het land… Wij hadden een gesprek met de twee heren.

 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om samen te werken?

Robbert: Dat is iets wat organisch gegroeid is. Wij waren maten in het middelbaar, met gemeenschappelijke interesses, zoals politiek en science fiction. Daarna zijn we toevalling samen gaan studeren aan het KASK in Gent. Tijdens ons masterjaar hebben we beslist om als duo ‘uit de kast te komen’, zeg

 

maar. Zo zijn we afgestudeerd en redelijk snel vertrokken geraakt als actief artistiek duo.

Frank: Uiteindelijk was dat logisch omdat we binnen onze opleiding al een aantal opportunities hadden gezien én genomen. We deden al eens een workshop, videoproject of een expo samen.

Robbert: We geloven ook wel sterk in een soort gelijkwaardigsheidsprincipe. Als er een tekst verschijnt, proberen we ervoor te zorgen dat als de ene keer Robbert&Frank wordt gezegd, er de andere keer Frank&Robbert staat. Dat is natuurlijk weer een spel, een soort uitdaging, want het speelse en humor zijn een belangrijke elementen van hetgeen we doen. We proberen ook ons egocentrisch ei kwijt te kunnen in het duo. We bakenen niet af van wat Frank of ik zouden doen, maar gooien het allemaal onder dezelfde noemer, ons nieuwe ego.

Frank: Als we samen een werk aan het maken zijn, gaan we dat niet onderling claimen. Als ik bijvoorbeeld begonnen ben met een paardje uit de zagen maar de voetjes zijn nog niet af, is dat dik oké als de ene verder werkt aan hetgeen de ander begonnen is.

Robbert: En als het niet dik oké is, gaan we dat niet aan andere mensen zeggen.(lacht)

 

Ik las dat jullie alter-ego’s hebben die in ‘het universum van Robbert&Frank’ leven. Hoe zit dat?

Robbert: We houden ervan een alternatieve wereld te creëren, zeker in theater zijn we daar heel bedreven in. Vroeger waren we, net zoals we fluid zijn in onze vorm, even fluid als personage. We konden zelf een entiteit zijn in die alternatieve wereld. Maskers waren daarin een belangrijk element; ik had een rendierhoofd, Frank een rundhoofd.

Frank: Ik denk dat we nog steeds dezelfde tactiek toepassen, maar het niet meer per se nodig vinden om een masker op te zetten. We willen ons wel abstraheren op een bepaalde manier, zoals in onze laatste theaterstuk, Don't we deserve grand human projects that give us meaning?. We worden niet perse benoemd als proton of neutron, maar het heeft er wel wat van weg.

 

Wat is een Frank zonder Robbert, of wat is een Robbert zonder Frank?

Robbert: Niets! Onbestaande!

Frank: Eigenlijk kan elke ontmoeting die wij hebben, of ieder ding dat tussen ons speelt, gaande van samen een slaatje eten in de McDonalds tot samen een verre reis doen, kan leiden tot iets substantieels. Je hoeft geen artistieke actie te ondernemen om artistieke output te bereiken. Integendeel, veel van ons werk ontstaat tijdens een gesprek, of komt voort van bijvoorbeeld een boek dat we kopen in een speciale winkel of een toevallige foto die we genomen hebben.

Robbert: Definieer ook artistiek, want het leven is één groot kunstwerk en iedere mens is een kunstenaar. Maar om te antwoorden op je vraag, zonder Frank was ik waarschijnlijk iets anders aan het doen met mijn leven.

Frank: Ja, ik ook. Alleen is dat moeilijk in te schatten, ik zou echt niet weten wat ik anders zou doen.

Robbert: Je zou nog aan het schilderen zijn.

Frank: Ik ben blij dat ik er vanaf ben.

Robbert: En ik zou waarschijnlijk de hele tijd op mijn computer aan het jammeren zijn. Websites ontwerpen of zo.

Frank: Dat zou eigenlijk niet zo interessant zijn, onze artistieke individuele praktijk.

Robbert: Of ik had een veel toffere partner ontdekt, waarmee ik dan echt tof werk had kunnen maken. (lacht) Ofwel had ik het allang alleen gemaakt als kunstenaar en veel meer geld verdient, wat ik dan niet had moeten delen met Frank altijd.

Frank: Dat is waar, ja. Eigenlijk alleen maar nadelen aan.

 

Nog een laatste vraag; wat willen jullie meegeven met de workshop?

Frank: Een open houding en het holistisch principe (dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is, n.v.d.r.) vind ik altijd tof om aan jonge mensen mee te geven.

Robbert: Een joie-de-vivre, dingen maken zonder dat je op voorhand goed weet waarom of voor wie je ze maakt.

Frank: Want het begint wel met dingen te maken. Heel veel mensen vergeten dat, die denken dat ze subsidies of een ontwikkeling moeten aanvragen. Dan ben je allerlei voorwaarden aan het scheppen, en op het eind wordt vaak vergeten dat je dan effectief iets moet doen. Eigenlijk, dat joie-de-vivre, is het begin van alles.

Robbert: Een joie-de-jouer.

Frank:  Een joie-de-construer.

 

 

Het is nog niet te laat om je in te schrijven voor de workshop en de trip, dat doe je via www.hetentrepot.be/inschrijvenqf

 

Part 1: de WORKSHOP
wo 24/01 (13u-18u)

Tijdens de workshop gaan de kunstenaars met de groep aan de slag om een eigen reeks 'cut-outs' te maken. Er worden links gemaakt met game-avatars, emoji's en zelfs met 'haircut-rules' uit Noord-Korea.

 

Part 2: de EXPO
vr 26 en za 27/01 (17u-23u en 14u-23u)

Sinds 2014 reizen R&F F&R de wereld rond met enkele kleine houten koffertjes. Deze draagbare kunstwerkjes zijn werelden op zich.

 

Part 3: de TRIP
za (12u15-15u30)

Ga samen met Robbert&Frank op ruimtereis in het Planetarium van Cozmix.

 

Lees het volledige interview met R&F in BLVRD#01

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload