The Fat Flamingo: een nieuwe dimensie voor de Brugse skatescene

December 7, 2017

In oktober opende in de Langestraat de nieuwe skateshop The Fat Flamingo. Voor oprichter Mas De Keer is het een logische verderzetting van zijn grote passie: “Ik heb een bepaalde visie waarom ik deze winkel wilde starten. Hier zitten m’n hart en m’n ziel in. Het gaat puur om het skaten te stimuleren.”

 

 

Eerst en vooral: hoe is het gesteld met de Brugse skatescene?
Ik skate al twintig jaar en in het begin was er zo goed als niets. Vroeger moest ik met mijn fietsje gaan zoeken naar spots om te skaten. Vandaag is er natuurlijk veel meer. De laatste vijf à acht jaar is er zwaar geïnvesteerd in skatemogelijkheden: aan Het Entrepot, Daverlo, Tempelhof … Maar wat we echt missen volgens mij is een indoor skatepark. Hoe je het draait of keert, het ligt voor het grootste deel van de tijd toch nat. In de winter valt het skaten wat stil en dat is natuurlijk jammer. Voor een indoorskatepark moet je naar Wevelgem rijden. Voor jonge gasten is dat niet evident.


En nu kom jij dus met een nieuw element: The Fat Flamingo. Hoe zou jij je winkel omschrijven?
De basis is natuurlijk een skateshop, maar ik heb ook schoenen, kledij … zowat alles dat erbij komt kijken. Iedereen is hier welkom en iedereen kan hier kleren kopen, maar alle merken hebben hun roots in het skaten.

 

Eigenlijk draait de winkel vooral om passie. Het is iets waar ik al heel mijn leven mee bezig ben. Ik hoef ook niet het grote publiek te bereiken. Ik vertrek vanuit de passie voor het skaten en niet om zoveel mogelijk winst te maken. Neem nu de surfplanken van Shaperslab die ik hier verkoop: ik ga daar het grote publiek niet mee bereiken, maar ik vind het fantastisch dat hij daar zo zijn passie in legt. Dus ik wil dit gewoon stimuleren zodat hij dit kan blijven doen.

 

“Ik heb een bepaalde visie waarom

ik deze winkel wilde starten. Hier zitten m’n hart en m’n ziel in.

Het gaat puur om het skaten te stimuleren.”

 


Wanneer had je het idee om zelf je eigen zaak te starten?
Het is iets waar ik al heel lang mee in mijn hoofd zit. Een eigen baas hebben is niet echt aan mij besteed. Ik wil gewoon de vrijheid om te doen waar ik zelf achter sta. Ik zit al heel lang in de branche en skate al meer dan twintig jaar. Een eigen zaak starten was voor mij dan ook een soort logisch gevolg. Dit is al lang een droom van mij, maar het was eerder een kwestie van sparen en er keihard voor werken om dit te kunnen verwezenlijken.


Wat zijn de problemen die je hebt meegemaakt in de verwezenlijking van The Fat Flamingo?​​
Het grootste probleem is het budget. Dat is volgens mij een obstakel voor zowat elke jonge ondernemer. Geld is gewoon altijd belangrijk wanneer je iets onderneemt. Het zoeken naar een pand liep ook niet van een leien dakje. Het was een proces dat zes maanden duurde, omdat een pand vinden met een goede ligging quasi onbetaalbaar is voor jonge Brugse ondernemers. Dit is iets waar Brugge werk van moet maken, want anders wordt dit enkel haalbaar voor de grote ketens en gaan jonge ondernemers de stap niet meer durven te zetten.
​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar uiteindelijk heb je je stek gevonden…
Ja! Uiteindelijk ben ik hier in de Langestraat terechtgekomen, omdat ik écht geloof in deze straat. De grote ​​ketens zitten hier niet. Het zijn eerder specialere winkels. Er is heel wat passage, maar het is nog geen echte shoppingstraat. Al is het maar drie minuten wandelen van de markt, toch blijft het een drempel. Gelukkig zit ik in een nichebranche, waardoor de mensen hun weg uiteindelijk wel lijken te vinden. De straat is enorm aan het boomen en heeft nog zoveel meer groeipotentieel, dus hopelijk kan de stad hier mee een rol in spelen en ze meer promoten.

Wat zou je meegeven aan andere jonge ondernemers die iets willen starten in Brugge?

Niets is wat het lijkt, niets is vanzelfsprekend. Maar als je ervoor blijft gaan en je naar jezelf blijft luisteren kom je er uiteindelijk wel. Laat je niet al te veel doen door impulsen van buitenaf. Als je ergens je zinnen op zet, valt alles te verwezenlijken binnen het budget en binnen de mogelijkheden. Luister naar iedereen zijn mening, maar houd altijd je eigen idee in je achterhoofd. Zet gewoon door, want als je er echt voor gaat, is alles wel te doen.

Heb je een bepaald toekomstbeeld waar je met je winkel naar wil groeien?
Ik zie het eigenlijk veel grootser dan puur de winkel. Als er meer budget en tijd is wil ik inzetten op evenementen, zowel in de richting van muziek als skaten. Maar ik zal eerst moeten groeien om te zien of die mogelijkheden er uiteindelijk kunnen komen.

 

 

 

 

 

 

Find The Fat Flamingo at Langestraat 24.

Open from 10:00 - 18:00

 

Foto's: Viktor Van Hoof
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload